Proiect: decontarea navetei în limita a 50 km și bilete dus-întors pentru elevii din internat

Proiect: decontarea navetei în limita a 50 km și bilete dus-întors pentru elevii din internat

Decontarea navetei pentru elevi nu va mai avea limite de tarif, ci doar de kilometri pentru cei care parcurg zilnic drumul de acasă la școală folosind transportul rutier. Acest lucru va fi reglementat prin ordonanță de urgență, potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Vor fi decontate biletele și abonamentele în limita a 50 km, iar pentru cei care stau la internat, vor fi 8 bilete dus-întors pe care aceștia le vor putea deconta pe semestru, potrivit Edupedu.ro. Ordonanța pune în aplicare o decizie a Curții Constituționale a României (CCR).

Proiectul de ordonanță prevede modificarea articolului 84 din legea educației în felul următor:

”Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport în limita a 50 km sau li se asigură decontarea contravalorii a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă, din bugetul MEC, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi. Decontarea se realizează pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier”.

Banii pentru decontarea costurilor de transport vor fi prevăzuți în bugetul ministerului, care îi va transfera la școli, potrivit proiectului. În document nu sunt estimate sumele necesare pentru aceste plăți.

În 20 ianuarie, după o întâlnire cu Asociația Elevilor din Constanța și Consiliul Național al Elevilor, la care au participat și miniștrii dezvoltării și transporturilor, MEC anunța că pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei ordonanțe de urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia CCR, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Planul programat era ca după prima ordonanță să fie emisă în termen de 30 de zile o hotărâre de guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale.

MEC anunța că, începând cu anul școlar 2020-2021, școlarii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea de învățământ, iar ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

Comenteaza