Raport îngrijorător în UE: 1 din 5 copii suferă o formă de violență sexuală

Raport îngrijorător în UE: 1 din 5 copii suferă o formă de violență sexuală

Abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o „epidemie” de sănătate publică în Europa. În prezent, unul din cinci copii din Europa suferă de un anumit tip de violență sexuală, potrivit unui raport Brave Movement și Child Global.

Multe țări europene nu reușesc să le facă dreptate supraviețuitorilor abuzurilor sexuale asupra copiilor, potrivit raportului publicat de Brave Movement și Child Global, grupuri internaționale de advocacy pentru protejarea copiilor împotriva abuzurilor sexuale, care solicită abolirea termenelor de prescripție pentru toate tipurile de violență și abuz sexual asupra copiilor, scrie Euronews.

Potrivit raportului, abuzul sexual asupra copiilor reprezintă o „epidemie” de sănătate publică în Europa. În prezent, unul din cinci copii din Europa suferă de un anumit tip de violență sexuală, ceea ce reprezintă echivalentul a 16 milioane de copii din cele 27 de state membre ale UE.

Termenele de prescripție limitează perioada de timp de care dispune o victimă pentru a iniția o procedură penală după comiterea infracțiunii și lasă autoritățile din multe țări europene în imposibilitatea de a demasca autorii de abuzuri sexuale sau de a face dreptate supraviețuitorilor.

Potrivit analizei efectuate de organizații asupra legislației relevante, Luxemburg, Estonia, Grecia, Malta, Republica Cehă, Portugalia, Lituania, Finlanda, Slovacia și Bulgaria sunt țările unde situația este cea mai dramatică. În aceste țări, victimele tuturor sau ale majorității abuzurilor sexuale asupra copiilor nu pot denunța infracțiunea după împlinirea vârstei de 40 de ani.

Spania, Italia, Franța, Germania, Slovenia și Letonia se află pe locul al doilea, unde termenul de prescripție se împlinește după ce victima împlinește 40 de ani, chiar dacă vârsta medie de dezvăluire a abuzului este de peste 50 de ani.

Irlanda, Cipru, Danemarca și Belgia sunt singurele țări din UE în care victimele pot denunța toate sau majoritatea infracțiunilor sexuale asupra copiilor, indiferent de perioada de timp care a trecut de la comiterea infracțiunii.

Un drept fundamental al omului

Termenele scurte de prescripție penală reduc victimele la tăcere, perpetuând trauma și stigmatizarea acestora și contribuind la o criză de sănătate publică care costă miliarde de euro în Europa.

„Accesul efectiv la justiție pentru supraviețuitorii violenței sexuale asupra copiilor nu ar trebui să fie un lux opțional, ci un drept fundamental al omului. Dar în toată Europa supraviețuitorilor li se refuză dreptatea din cauza unor termene de prescripție arbitrare în materie penală și civilă”, a declarat Miguel Hurtado, supraviețuitor, psihiatru pentru copii și cofondator al mișcării Brave.

„Îndemnăm națiunile europene să profite de această ocazie istorică pentru a aproba standardul de aur pentru protecția copilului: abolirea completă a prescripțiilor penale și civile, de dragul generațiilor viitoare”, a adăugat el.

Dr. Matthew McVarish, cofondatorul mișcării Brave, a vorbit la Consiliul Europei în luna mai despre propriul abuz din partea unchiului său și despre faptul că a reușit în cele din urmă să ceară dreptate la vârsta de 25 de ani.

„Unchiul meu ne-a abuzat sexual pe mine și pe trei dintre frații mei de-a lungul copilăriei noastre și, după un deceniu de terapie, m-am simțit în sfârșit capabil să mă adresez poliției din Scoția. A trebuit să rup tăcerea pentru că unchiul meu încă preda și abuza nenumărați alți băieți”, a povestit el.

„Din fericire, mi s-a permis să depun plângere, dar dacă unchiul meu ne-ar fi abuzat în diverse alte națiuni europene, pur și simplu nu ar fi fost arestat. Un agresor sexual de copii recidivist, cu patru victime cunoscute, ar fi fost lăsat să lucreze în continuare în școli, în ciuda faptului că autoritățile sunt pe deplin conștiente că reprezintă o amenințare certă pentru alți copii.”

„Noi suntem copiii care au fost abuzați și nu vom lăsa să mai treacă încă un deceniu până când oamenii care au puterea de a schimba ceea ce trebuie să se schimbe vor lua măsurile pe care numai ei le pot lua. Vă cerem, în numele copiilor dumneavoastră, să schimbați acest lucru acum.”

Raportul propune, de asemenea, ca Convenția de la Lanzarote a Consiliului Europei, care are ca scop protejarea copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, să fie modificată pentru a elimina termenele de prescripție penală în cazul infracțiunilor sexuale asupra copiilor în toate statele sale membre.

Comenteaza