Rezidenţiat 2023. Au fost publicate rezultatele finale/ Când se face repartiția candidaților care au promovat examenul

Rezidenţiat 2023. Au fost publicate rezultatele finale/ Când se face repartiția candidaților care au promovat examenul

Ministerul Sănătății a publicat clasificarea finală a candidaților care au susținut examenul național de rezidențiat, organizat, duminică, 19 noiembrie 2023.

La examenul de Rezidențiat din noiembrie 2023 s-au înscris 10.194 de candidați. Dintre aceștia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru medicină dentară și 2.130 pentru farmacie.

După publicarea rezultatelor finale, la Medicină Generală au promovat 4482 de candidați. Aceștia au obținut peste 561 puncte, punctajul minim de promovare. La Medicină Dentară au promovat 1877 de candidați, iar la Farmacie au promovat 1602 de candidați (punctajul minim de promovare - 547).

Cel mai mare punctaj la Medicină Generală a fost obținut de un candidat din județul Constanța, 936 de puncte, urmat de un candidat din Iași, cu 935 de puncte și de un candidat din Cluj, cu 932 de puncte.

La Medicină Dentară, pe primul loc a fost un candidat din județul Cluj, cu 935 de puncte, urmat de un candidat din Iași, cu 926 de puncte și de un candidat din Dolj, cu 925 de puncte.

La Farmacie, un candidat din București a luat cele mai multe puncte - 912, urmat de doi candidați, din București și Dolj, ambii cu 899 de puncte.

Ministerul Sănătății a anunțat marți că a revenit la pragul de 60% răspunsuri corecte pentru alegerea unui post, ca în anii anteriori, după ce anul acesta a fost, inițial, ridicat la pragul de 65%.

"Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi și locuri la concursul de rezidențiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgență, ATI etc, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidențiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori", a precizat Ministerul Sănătății.

Dacă pragul de promovare ar fi rămas la 65%, la medicină ar fi promovat doar 3.696 de candidați.

Repartiția candidaților

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face în zilele de 26, 27 și 28 noiembrie 2023 prin teleconferinţă. Candidaţii se vor putea prezenta în oricare dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara.

Pentru buna desfășurare a procesului de alegere a locurilor și posturilor scoase la concurs:

  • Candidații sau împuterniciții acestora sunt rugați să aibă asupra lor un act de identitate în termen de valabilitate; împuterniciții vor avea asupra lor și procura notarială.
  • Candidații sunt rugați să respecte cu strictețe TOATE regulile și circuitele create de organizatori pentru accesul în sala în care se organizează repartiția - NU poate fi depășită capacitatea sălii și va fi respectată distanțarea impusă de organizatori !
  • Accesul în sala în care se organizează repartiția se va face în ordinea clasificării finale. Pe măsură ce candidații au ales, părăsesc sala pe traseul indicat de organizatori pentru a permite accesul următorilor candidați.
  • Însoțitorii candidaților NU au voie să intre în sala de repartiție.
  • Însoțitorii sunt rugați să respecte cu strictețe indicațiile date de organizatori / personalul de supraveghere.
  • Pentru evitarea aglomerației în zona locației de repartiție, candidații sunt rugați să se prezinte la locație cu aproximativ 1 oră înainte de ora estimată pentru a alege loc/post.
  • Pentru informarea candidaților Ministerul Sănătății va pune la dispoziția acestora în zilele repartiției un site web public pe care pot urmări evoluția repartiției, cu actualizare în fiecare minut.
  • Potrivit metodologiei de concurs "Candidaţii sau împuterniciţii acestora care nu sunt prezenţi la data, ora şi locul fixate pentru alegerea postului ori a locului în specialitate şi a centrului de pregătire pierd drepturile conferite de concurs", conform site-ului oficial rezidentiat.ms.ro

 

Comenteaza