România, prima țară care implementează Alfabetul Scripor, inventat de un clujean

România, prima țară care implementează Alfabetul Scripor, inventat de un clujean
| Foto: edu.ro

Ministerul Educației și Cercetării a decis implementarea Alfabetului Scripor, un limbaj destinat nevăzătorilor și persoanelor cu dizabilități.

România a devenit oficial prima țară care implementează Alfabetul Scripor, inventat de clujeanul Tudor Paul Scripor. Limbajul se adresează persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități, precum autismul sau Sindormul Down. Pentru invenția sa, clujeanul a fost premiat la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.

“În cursul săptămânii viitoare, se va semna protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Asociația Alfabetul Scripor, protocol care prevede implementarea la nivel național și a acestui tip de alfabet.

Astfel, România va deveni, oficial, prima țară din lume care implementează Alfabetul Scripor destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități.

După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil  într-o lume covârșitor vizuală.

Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere”, e comincatul transmis de Ministerul Educației și Cercetării.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK

Loading...
Comenteaza