S-a dat liber la deschiderea școlilor. Câți profesori din Cluj s-au vaccinat împotriva COVID/ Ce măsuri de siguranță se iau

S-a dat liber la deschiderea școlilor. Câți profesori din Cluj s-au vaccinat împotriva COVID/ Ce măsuri de siguranță se iau

Școlile din județul Cluj se vor redeschide în 8 februarie și, pentru că nicio localitate din județ nu se află în carantină, se vor întoarce fizic la cursuri cel puțin copiii de grădiniță și cei din clasele primare.

Astfel, conform deciziilor luate de autorități, copii se întorc luni  în școli și grădinițe, însă în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

Evaluarea finală a situației epidemiologice pentru redeschiderea școlilor va fi anunțată vineri, însă, așa cum arăta situația marți, în toate cele 81de localități ar urma să se întoarcă la cursuri copii de grădiniță și cei din ciclul primar, iar în 37 de localități vor merge toți copiii. 

În vederea redeschiderii școlilor începând cu semestrul al doilea, cadrele didactice au fost incluse în etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19, însă, din cauza dozelor insuficiente, vaccinarea acestora a fost amânată.

Conform Inspectorului Școlar General Marinela Marc, până vineri, din cele 7.864 de cadre didactice din județul Cluj, s-au înscris pentru vaccinare 4.336 și au fost imunizate doar 408, adică 5,18%.

"Până vinerea trecută au reușit să se vaccineze 408 cadre didactice. Știți că au fost și reprogramați cei de la finalul lunii februarie... Nu depinde numai de noi, e vorba și de funcționarea platformei, de rapiditatea cu care vin dozele de vaccin...", a explicat Marinela Marc, miercuri, la ZIUA LIVE.

Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii va publica astăzi ordinul comun privind măsurile de siguranță care vor fi luate în școli și grădinițe pentru a se evita infectările cu noul coronavirus.

Ar urma să existe un triaj la intrarea în unitățile de învățământ, iar dacă un copil prezintă simptome, va fi dus într-o cameră special amenajată, va fi testat și vor fi anunțați părinții. La două cazuri de elevi depistați pozitiv într-o clasă, întreaga clasă își suspendă activitatea și copii rămân acasă pentru două săptămâni cu școală online, iar dacă vor fi mai mulți profesori depistați pozitiv în aceeași școală, toată unitatea se va închide.

Inițial, ministrul Educației a anunțat că se vor face teste rapide elevilor cu simptome de COVID-19, însă, marți, acesta a declarat că, deocamdată, există o problemă a personalului medical care să facă aceste teste.

”Există disponibile teste antigen pentru toţi elevii şi cadrele didactice din  România, este însă o problemă a personalului medical care  să administreze aceste teste. Testarea este un act medical, nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste, a greşit profund. Trebuie personal medical. În educaţie sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici  de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP, în total am avea 5.000 de persoane cu  competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome  în şcoală”, a declarat Cîmpeanu marți seara la Digi24.
 
Acesta a mai precizat că şcolile sunt dotate cu măşti de protecţie pentru elevi şi cadrele didactice.
 
”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul a spus că purtarea măștilor va fi obligatorie, iar elevii care vor refuza să le poarte nu vor fi primiți în școală.

”Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care  avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca... Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi  discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină”, a mai declarat Cîmpeanu.

Comenteaza