Se redeschid "profesionalele". Ce meserii se vor putea învăţa la Cluj

Se redeschid
Modalitatea de calculare a mediei de admitere la liceu se schimbă, începând din acest an, astfel că se va lua 25% din media din ultimii 4 ani de gimnaziu şi 75% din media de la evaluarea naţională. În acest fel, elevii se concentrează mai mult pe obţinerea unor note cât mai bune la examenele naţionale. Se redeschid de asemenea şcolile profesionale.

Din acest an, Ministerul Educaţiei reintroducere clasele de profesională de trei ani. Acest tip de clase au fost foarte mult cerute de către mediul de afaceri şi vor fi reintroduse după ce nu au mai funcţionat o perioadă lungă de timp.

Şcoli de confecţioneri şi sudori

Cele mai mari cereri sunt pe zona confecţiilor de îmbrăcăminte şi confecţii încălţăminte, apoi pe zona mecanică, asta însemnând maşini cu comandă numerică. De asemenea, există cereri şi pe zona de prelucrare a hârtiei, pe zona de operator chimist, sudor şi zona de construcţii.

"În Cluj sunt 22 de clase de profesională pe care noi le-am propus. De menţionat este că nu am propus nicio clasă de profesională acolo unde nu am avut în spate un contract cu un agent economic. Pentru că ne interesează aceste clase de profesională de trei ani, care să ajute copilul prin practică şi vrem să facem în aşa fel încât, în afară de bursa de 200 de lei pe care o dă statul român, să mai primească o bursă din partea posibilului angajator. Copilul trebuie să aibă apoi o şansă de a se angaja într-una din întreprinderile cu care s-a semnat precontractul", a declarat Valentin Cuibus.

Această schimbare are scopul de a-i ajuta pe elevi să se integreze cât mai uşor pe piaţa muncii.

Ultima medie de admitere, sub 9.60 în centru

Cei mai buni dintre elevi se vor întrece pentru un loc la liceele aflate în zona centrală a oraşului.

"La admitere, lupta se dă cel mai mult pe zona teoretică, în zona de ştiinţe sunt de obicei cele mai mari medii, la liceele cunoscute acestea ajung la 9.60 ultima medie de intrare. De asemenea, zona de mate-info şi urmează, apoi, partea umană, unde mediile sunt ceva mai mici. De obicei, elevii se înghesuie cel mai mult pentru liceele din zona centală, având în top Colegiul Naţional Emil Racoviţă, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu, Liceul Teoretic Avram Iancu, Liceul Teoretic Gheorghe Şincai şi alte câteva", a spus Valentin Cuibus, inspector şcolar general.

Caravana ISJ

ISJ Cluj a organizat, în perioada martie-mai, o caravană de informare vizavi de noile şcoli profesionale, prin judeţ. Primele destinaţii au fost Floreşti şi Gilău. 

"Pentru corecta informare privind domeniile şi calificările, la aceste întâlniri au fost prezente şi cadre didactice din unităţile de învăţământ care au în planul de şcolarizare învăţământ profesional. De asemenea, reprezentanţii unor companii în care se asigură practică pentru domeniile propuse în planul de şcolarizare s-au alăturat caravanei atunci când aceasta s-a deplasat în zonele din apropierea sediului firmei", au arătat reprezentanţii ISJ Cluj.

Evaluarea naţională din acest an are loc în perioada 28 mai-6 iunie. Notele nu vor fi făcute publice, iar elevii nu vor fi supravegheaţi de camere video, conform spuselor ministrului Educaţiei, Remus Pricopie.


 

Comenteaza