Simulare BAC 2021. Cum se vor organiza cele patru zile de examen pentru cei peste 4.000 de elevi din Cluj

Simulare BAC 2021. Cum se vor organiza cele patru zile de examen pentru cei peste 4.000 de elevi din Cluj

În județul Cluj, 4.018 elevi, dintre care 2.783 de elevi din Cluj-Napoca vor susține, săptămâna viitoare, probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat.

Simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2021, începe luni, 22 martie 2021, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 23 martie 2021, va avea loc proba obligatorie a profilului, miercuri, 24 martie 2021, se va desfășura proba la alegere a profilului și a specializării, iar joi 25 martie 2021 elevii vor susține proba la Limba și literatura maternă.

Conform IȘJ Cluj, probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2021, se vor susține în 62 de unități de învățământ preuniversitar, 58 de unități de învățământ de stat și 4 unități de învățământ particulare. Rezultatele obținute la simulare nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea elevilor, a părinților notele vor putea fi trecute în catalog.

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite.

"Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se va susține simularea examenului național de Bacalaureat au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Reamintim faptul că, în acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ  în care se desfășoară simulările naționale au obligația de a asigura în sălile de clasă toate măsurile igienico-sanitare, de prevenire și protecție, pentru evitarea îmbolnăvirii cu virusul SARS-Cov 2, conform prevederilor Ordinului Comun, nr.3235/93 al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare", se arată în comunicatul IȘJ Cluj.

"Simularea examenelor naționale, fie că vorbim de bacalaureat, sau de evaluarea națională este foarte importantă pentru ca elevii să se acomodeze cu condițiile de desfășurare a examenului, cu structura subiectelor, cu completarea datelor pe foile tipizate de examen. Cu atât mai mult, în acest an școlar dificil, în care, în funcție de rata incidenței cazurilor de îmbolnăvire de pe raza localităților, foarte puțini elevi din clasele terminale au participat la activități de învățare față în față, consider că este binevenită decizia ministerului de a oferi tuturor elevilor, indiferent de scenariul de funcționare a unităților de învățământ, posibilitatea de a participa la o evaluare standardizată, care să le ofere elevilor și cadrelor didactice un feed-back obiectiv asupra nivelului de cunoștințe și să dea posibilitatea reglării demersului didactic pentru perioada următoare", a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Comenteaza