Sindicatele din învăţământ explică de ce solicită creşterea salariilor cadrelor didactice. Ce ar înseamna pentru buzunarul unui profesor debutant

Sindicatele din învăţământ explică de ce solicită creşterea salariilor cadrelor didactice. Ce ar înseamna pentru buzunarul unui profesor debutant
Salariul unui profesor debutant este în prezent de 830 de lei şi va ajunge la 871 de lei după majorarea de 5 la sută prevăzută pentru 1 septembrie, arată Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), într-un comunicat.

Potrivit FSLI, apelul către guvernanţi de a se găsi o soluţie pentru majorarea suplimentară a salariilor din învăţământ, înainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, având în vedere ceea ce se întâmplă în acest moment în domeniul salarizării din sectorul bugetar şi nu numai.

În acest moment salariu minim brut pe ţară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 la sută de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr..83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.

Conform deciziei Guvernului României, începând cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, mai spune FSLI.

"În aceste condiţii, este imperios necesar ca executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, fată de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţământ cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie", se mai spune în comunicat.

FSLI precizează că are 176.000 de membri, cu care apără drepturile şi interesele a 62 la sută din salariaţii sistemului de învăţământ preuniversitar.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că luni se va întâlni cu sindicatele şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizând că vor cere o nouă creştere de 10 - 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută până la sfârşitul anului.

 

Comenteaza