Studenţii clujeni au început greva japoneză. Ce îi nemulţumeşte pe tineri

Studenţii clujeni au început greva japoneză. Ce îi nemulţumeşte pe tineri
Studenţii din toată ţara se arată nemulţumiţi de faptul că vocea lor contează prea puţin în univerităţile din România, aşa că au pornit o acţiune de protest prin care îşi arată supărarea. În semn de solidaritate cu mişcarea petrecută la nivel naţional, şi studenţii clujeni au ales să se alăture grevei japoneze.

Nemulţumiţi de felul în care le sunt respectate drepturile şi de modalitatea actuală de alegere a rectorilor, studenţii din toată ţara au intrat în grevă japoneză. La Cluj-Napoca, tinerii s-au adunat încă de la ora 8 dimineaţa la sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai pentru a-şi striga nemulţumirile. Studentii au purtat banderole albe, inscripţionate cu „25%", pentru a atrage atenţia că vocea lor trebuie să conteze atunci când sunt aleşi cei care conduc şi dau direcţiile în universităţi. Aceştia le-au împărţit banderole albe şi colegilor aflaţi în timpul cursurilor.

"Vom purta banderole albe în semn de protest şi solidaritate cu mişcarea de la nivel naţional. Este o acţiune paşnică, dar prin care ne dorim să atragem atenţia asupra acestei probleme. Scopul principal al ei este să obţinem 25% în alegerea rectorului, adică studenţii să conteze în această proporţie. În momentul de faţă procentele variază: în cazul UBB-ului este de 6,8% şi dacă ne dorim o democraţie la nivel de universitate, drepturile democratice şi un principal vot în alegerea rectorului ar trebui să fie cel puţin aproape de egal", a explicat Oana Onicaş, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB).

Studenţii consideră că principala cauză a acestei situatii o reprezintă faptul că vocea lor nu mai contează atunci când se aleg rectorii din universităţi, cei care propun strategiile şi dau direcţiile în universităţi. Dacă până in 2011 aceştia participau în procent de 25% la alegerile pentru rectori, odată cu noua lege a educaţiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar aceştia nu mai reprezintă decât aproximativ 10% din electorat în majoritatea cazurilor. Situaţia este cu atât mai accentuată cu cât în anul universitar 2015-2016 vor fi organizate alegerile pentru rectori, aşadar studenţii solicită de urgenţă modificarea Legii Educaţiei Naţionale în sensul asigurării participării studenților în proporţie de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor.

"Anul universitar 2015-2016 e cel in care se vor alege din nou cei care vor conduce universităţile în urmatorii 4 ani, iar noi, studenţii, nu contăm mai deloc în acest proces. Deşi în universitate studenţii sunt aproximativ 90% din membrii comunităţii academice, iar cadrele didactice doar 10%, atunci când vine vorba de alegerea rectorului lucrurile stau exact invers. Rectorul dă tonul schimbărilor în universitate, iar atunci când studenţii nu contează la alegeri, majoritatea schimbărilor vor fi pentru binele cadrelor didactice şi nu ale studenţilor. Greva japoneză de azi e doar un avertisment pentru Parlamentul şi Guvernul Romaniei că vrem ca legea educaţiei să se schimbe în cel mai scurt timp posibil, iar dacă în urmatoarele două saptamani nu vedem acţiuni concrete în acest sens ne vom întoarce din vacanţă pregătiţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a arată că universităţile trebuie să fie pentru studenţi, nu invers", a menţionat Cristi Popescu, presedinte ANOSR .

Principale universităţi în se desfăşoară greva japoneză sunt: Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea Maritimă din Constanţa, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, Universitatea „A.I.Cuza" Iaşi, Universitatea Babeş-Boylai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Univesitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara.

Comenteaza