Studenții susţin construirea unui nou cămin în Hasdeu, în ciuda petiţiei activiştilor de mediu

Studenții susţin construirea unui nou cămin în Hasdeu, în ciuda petiţiei activiştilor de mediu

Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a lansat o petiție online în care cere sprijin pentru construirea unui nou cămin în Campusul Studențesc Hasdeu. Aceștia spun că ecologiștii încearcă să blocheze proiectul, acuzând tăierea mai multor arbori, care de fapt nu vor fi tăiați, ci mutați în altă parte a campusului.

„Deoarece mai mulți activiști de mediu încearcă, prin diverse mijloace, să împiedice acest proiect, aducând ca argument tăierea mai multor arbori din Hasdeu, dorim să subliniem faptul că arborii aflați actualmente în arealul ales pentru construirea căminului în cauză vor fi replantați într-un alt loc al campusului.

Pentru că poziția Consiliului Studenților din UBB este favorabilă construirii acestui spațiu de cazare necesar studenților și, totodată, susține mansardarea altor cinci cămine deja existente, solicităm sprijin în continuarea demersului de reamanajare a Campusului Hasdeu”, se arată în petiție.

Activiștii de mediu au lansat și ei o petiție prin care se opun construirii unui nou cămin, deoarece, spun aceștia, ar reduce suprafața spațiului verde din zonă. UBB construiește un nou cămin studențesc în Campusul Hasdeu. Alte patru cămine vor fi etajate.

În prezent, căminele oferă 3.261 de locuri, față de cele 4.000 necesare. Documentația a fost realizată de K&K Studio de Proiectare, la comanda UBB. Teritoriul studiat prin planul urbanistic zonal este complexul studențesc Hasdeu, în suprafață de 4,8 ha, și accesele din strazile B. P. Hasdeu, Marinescu și Păstorului.

Se propune etajarea caminelor II, III, IV și V (de la 3 la 4 etaje), realizarea de construcții noi (cămin studențesc, clădire exponat) și amenajarea unui spațiu verde de relaxare și de sport. Căminul nou va fi amplasat în partea de sus a campusului, între actualul cămin VI și cantină, fiind create astfel 400 de noi locuri de cazare. Prin etajarea căminelor cu trei etaje din campus vor fi create în plus 276 de locuri.

Proiectul de regenerare urbană propune dezvoltarea unei rețele verzi de spații publice (parcuri și curți interioare) și dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră intercalate cu crearea unor spații exterioare pentru petrecerea timpului liber. Se propun eliminarea vegetației "bătrâne și bolnave, a vegetației care umbrește spațiile de locuit și a îngrădirilor existente, care fac imposibilă utilizarea spațiului fie el verde sau neamenajat".

În schimb se sugerează amenajarea de suprafețe înierbate și plantarea de vegetație medie și înaltă în baza unui proiect coerent de amenajare peisagistică, păstrând vegetația valoroasă existentă și îmbogățind fondul dendrologic cu specii mai deosebite pentru accentuarea anumitor elemente.

Se propun, de asemenea, aliniamente și amenajări de vegetație care să ofere o protecție și delimitare între clădirile de cazare și biserica de pe amplasament. O altă propunere vizează specularea diferențelor de nivel existente pentru extinderea amfiteatrului în aer liber și armonizarea acestuia cu clădirea cantinei.

Campusul Hasdeu a fost construit în forma actuală la sfârșitul anilor '70, pe o suprafață de 48.000 mp. În prezent, capacitatea de cazare în cele șapte cămine ale UBB este de 3.261 de locuri, cu mult sub necesarul de 4.000, conform statisticilor universității. În vecinătatea cantinei este funcțional un parking subteran și suprateran, în regim de înălțime S+2D+P+3E+T, finalizat recent.

Comenteaza