Studenții din România cer de la Cluj modificarea legii educaţiei

Studenții din România cer de la Cluj modificarea legii educaţiei
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) şi-a manifestat nemulțumirea față de modul în care sunt le sunt respectate drepturile și solicită schimbarea legii educației pentru a crește ponderea studenților în procesul de alegere a rectorilor.

Cei peste 150 de lideri ai studenților din România prezenţi la Adunarea Generală a ANOSR de la Cluj-Napoca au analizat modul în care universitățile s-au asigurat că le sunt respectate drepturile garantate de lege, la trei ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Statului Studentului. Concluziile au fost că universitățile nu au manifestat o preocupare reală în ultimii ani faţă de acest aspect, iar situația investițiilor în îmbunătățirea vieții lor sociale s-a degradat de la un an la altul.

"În universități încă se percep taxe ilegale pentru studenți, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare și masă, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu există facilități pentru studenții cu dizabilități, iar universitățile se consultă mult prea puțin cu organizațiile studențești.

Studenții nu sunt consultați în aspecte ce țin de modul în care sunt alese materiile care le sunt predate, multe cursuri nemaifiind în concordanță realitatea actuală, nu există proceduri funcționale de contestare a notelor date pe nedrept, investițiile în servicii studențești au scăzut drastic, nu s-au mai construit cămine și cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studenților a contat din ce în ce mai puțin pentru conducerile universităților", au declarat reprezentanţii studenţilor.

Membrii ANOSR consideră că unul din motivele principale pentru care s-a ajuns în această situație este scăderea ponderii lor din electoratul participant la alegerea rectorului. Dacă până în 2011 aceștia aveau un sfert din voturi în alegerile pentru rectori și decani, odată cu Legea Educației Naționale procentul participării lor a variat între 3% și 20%, în funcție de universitate, iar părerile lor despre candidații la funcțiile de decani nu au mai contat.

Având în vedere că anul universitar 2015-2016 este anul în care sunt organizate alegerile pentru rectori, ANOSR solicită de urgență modificarea legii educației naționale în sensul asigurării participării studenților în proporție de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor.

"Deși rectorul este reprezentantul întregii comunități academice, studenții au un cuvânt mult prea mic de spus în ceea ce privește alegerea acestuia, demonstrându-se că acest lucru a avut repercursiuni grave în ultimii trei ani de zile în ceea ce privește interesul universităților față de respectarea drepturilor studenților și față de problemele lor actuale.

Rectorii sunt cei care dau tonul tuturor strategiilor și direcțiilor în care se îndreaptă universitatea și e obligatoriu ca și studenții să aibă un cuvânt important de spus atunci când acesta este ales. Așteptăm liniștiți de ani de zile o schimbare promisă a legii educației, însă ne-a ajuns cuțitul la os și nu mai e timp de așteptat", a afirmat Cristi Popescu, președinte ANOSR.

Pentru a-şi face auzită vocea, liderii studenţilor au anunţat că începând de marţi, 7 aprilie, se vor pregăti să desfăşoare diverse acțiuni în universități, "care să îi facă pe guvernanți să dea atenția și respectul cuvenit generației tinere de viitori intelectuali".

Comenteaza