UBB aduce la Cluj un Centru Național de Competență în schimbări climatice

UBB aduce la Cluj un Centru Național de Competență în schimbări climatice

Universitatea Babeș-Bolyai a câștigat organizarea unui Centru de competență pe tema schimbărilor climatice, cu coordonare la Cluj-Napoca, în valoare de aproape 4.000.000 euro.

Consorțiul național coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câștigat organizarea unui Centru de competență (cu coordonare) la Cluj-Napoca pe tema ”Adaptation to Climate Change”, în valoare de aproximativ 3.800.000 EURO. Din Consorțiul național mai fac parte Universitatea din București, institute naționale de referință (INCAS, INOE), Școala Națională de Meteorologie (din Administrația Națională de Meteorologie), alți agenți academici și/sau socio-economici (INDECO, INOESY, AB Research Group, CIT-IRECSON, ECOMAPS).

În acest context rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „era absolut normal ca un Centru național de competență de acest tip să aibă un nucleu la Cluj-Napoca, în condițiile în care domeniul este prin UBB unul de vârf în țară și relevant internațional (ex. infrastructura academică a UBB face parte din rețeaua europeană ACTRIS), iar noua specializare inteligentă a orașului angajată de UBB, InfoBioNano4Health, include și această componentă legată de sănătatea mediului. În plus, Centrul vine să completeze instituțiile din UBB în acest domeniu fundamental pentru civilizația umană în acest moment al evoluției ei, și anume recent aprobata Catedră UNESCO în Sustenabilitate și Schimbări Climatice”.

„În acest context mă bucur să observ că un al doilea Centru de competență în domeniul oncologiei (cancerului) a fost adus cu nucleul în orașul nostru de colaboratorii noștri strategici de la Institutul de Oncologie „Prof. univ. dr. Ioan Chiricuță”, lucru care arată competența avansată în domeniu a colegilor noștri și de care astfel sunt sigur că va beneficia întregul ecosistem de sănătate din oraș, inclusiv noul program UBBMed (UBBMed-G – https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health)”, adaugă rectorul UBB.

Alte patru Centre de competență vor fi  organizate la București, UBB făcând parte din unul dintre ele, în domeniul ”Restore our Oceans and Water”.

Comenteaza