UBB înfiinţează "Centrul de Prevenţie Covid-19 şi alte Boli Infecţioase", în cadrul programului UBBMed

UBB înfiinţează "Centrul de Prevenţie Covid-19 şi alte Boli Infecţioase", în cadrul programului UBBMed

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a înfiinţat "Centrul de Prevenţie Covid-19 şi alte Boli Infecţioase" care va funcţiona în cadrul programului UBBMed (Postgraduate Progam for Bio-Behavioral Integrative Medicine).

Cu o investiţie iniţială de aproximativ 1.000.000 RON, din fonduri nerambursabile şi proprii, care va fi ulterior completă în funcţie de activităţile derulate, obiectivul general al Centrului îl reprezintă creşterea capacităţii de gestionare a crizelor sanitare, prin diminuarea riscului de propagare a infecţiilor în cadrul comunităţii UBB, precum şi asigurarea condiţiilor de adecvare a strategiei instituţionale de prevenire a transmisiei în masă a infectării în cadrul comunităţii academice.

Pentru atingerea obiectivului general, Centrul va fi dotat cu echipamente de protecţie şi dispozitive medicale, iar în cadrul acestuia (şi în relaţie cu alte unităţi din programul UBBMed şi cu parteneri internaţionali) vor fi desfăşurate activităţi educaţionale, de cercetare-dezvoltare-inovare şi de relaţie cu societatea.

Centrul este o unitate academică care va folosi atât date şi evidenţe ştiinţifice pentru a formula strategii şi proceduri, dar în acelaşi timp se va baza şi pe cercetările conduse de comunitatea academică din UBBMed.

"Prin noul program UBBMed, Universitatea îşi consolidează şi dezvoltă capacitatea de cercetare-inovare în domeniul sănătăţii/ biomedical, lucru care se relevă şi prin poziţiile obţinute de UBB în diferite clasamente internaţionale în domeniu. Centrul face parte din acest plan şi se va dezvolta constant în funcţie de interesele şi necesităţile UBB, ţintind şi la rezultate publicabile, de care să beneficieze însă comunitatea în sens larg, într-o logică de sănătate publică", a declarat rectorul UBB, prof. Univ. Dr. Daniel David.

Centrul a fost înfiinţat prin implementarea proiectului cu titlul "Consolidarea capacităţii Universităţii Babeş-Bolyai în vederea gestionării adecvate a crizei sanitare generată de virusul SARS-COV-2 - StaySafeUBB (SMIS2014+: 144244) ", finanţat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi coordonat de prorectorul UBB, prof. Univ. Dr. Marko Balint.

Comenteaza