Unde începe cu stângul şcoala la Cluj

Unde începe cu stângul şcoala la Cluj
3% din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj au probleme cu reparaţiile sau cu lipsa fondurilor chiar din prima zi de şcoală. La Râşca anul şcolar va începe în 22 septembrie, iar în Aşchileu microbuzul destinat transportului elevilor e parcat în curte, pentru că nu sunt bani de benzină, iar şcoala riscă să fie debranşată de la utilităţi. În Cămăraşu, din cauza lucrărilor de modernizare profesorii vor trece notele pe hol.

Şcoli prinse pe picior greşit la început de an în judeţul Cluj. În şase unităţi lucrările de modernizare continuă chiar şi în prima zi de şcoală. Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj informează că există întârzieri din cauza autorităţilor municipale. Noua şcoală gimnazială din Râşca îşi deschide porţile de abia în 22 septembrie. Cei 120 de elevi şi micuţi de grădiniţă vor începe şcoala astăzi în clădirea veche. „Şcoala începe în 16, în clădirea veche, iar elevii vor fi mutaţi în clădirea nouă în 22 septembrie. Până atunci avem de finalizat racordul la apă, balustrăzile, hornul şi puţin mai avem de lucru şi la exterior", a explicat viceprimarul comunei Râşca, Traian Matiş. Construcţia noii şcoli nu a fost gata din cauza ploilor din primăvară, susţin autorităţile.

Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Aşchileu şchiopătează la început de an. Constructorul a cerut blocarea conturilor unităţii, pentru penalităţi de aproape 500.000 de lei, la lucrările de modernizare achiziţionate în 2008. Acum, elevii riscă să înveţe pe întuneric, pentru că instituţia şcolară este în pericol de a fi debranşată de la utilităţi. „Şcoala are conturile blocate de constructor, pentru penalităţi de 489.000 de lei şi nu-şi mai poate plăti utilităţile. Noi nu putem plăti furnizorii, dar ne implicăm cum putem, ca să avem grijă de elevi. Pe viitor o să trec contractele pe primărie, dar acum nu se poate până nu se stinge conflictul în justiţie", a explicat primarul comunei Aşchileu, Ioan Porumb.

ISJ Cluj a făcut un memorandum către guvern în care cerea sprijinul autorităţilor. „La şcoala din Aşchileu e, într-adevăr, o problemă, din cauza lucrărilor contractate de primărie mai demult. Noi am făcut o solicitare către Ministerul Educaţiei pentru a gestiona problemele şi a debloca fondurile necesare", a explicat inspectorul adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop.

Tot în Aşchileu, microbuzul destinat transportului elevilor stă parcat în curtea şcolii, din aceeaşi lipsă de bani. Soluţia provizorie găsită de primărie pentru cei 87 de copii care trebuie duşi la şcoală este transportul privat. „Pentru copiii din clasa pregătitoare şi din ciclul primar vom pune la dispoziţie maşini private, ca să ajungă la şcoală în siguranţă. Am încercat să preluăm microbuzul în concesiune, dar nu putem, pentru că suntem pasibili de închisoare. Nici bani pentru benzină nu putem oferi", a arătat Porumb.

În clasa pregătitoare şi în ciclul primar sunt 43 de copii înscrişi la Şcoala Gimnazială din Aşchileu, care au nevoie de un microbuz pentru transport. Elevii din ciclul gimnazial, adică 44 de şcolari vor trebui să ajungă pe jos la şcoală. Dacă pentru elevi lucrurile stau bine, profesorii vor începe şcoala pe hol în comuna clujeană Cămăraşu. În sala profesorală lucrările de modernizare sunt în toi. „Elevii vor începe şcoala în 16 septembrie. Mai avem de reabilitat o sală de calculatoare şi de pus parchet. Sala profesorală a rămas pe final, iar profesorii o să stea pe hol 2-3 zile până vom termina şi aici lucrările. Prioritatea au fost elevii", a spus primarul comunei Cămăraşu, Iancu Mocean.

În weekendul trecut, potrivit ISJ Cluj, 17 unităţi şcolare au lucrat la foc continuu. "99% dintre unităţile de învăţământ din Cluj vor fi încheiat orice fel de lucrare până la sunetul primului clopoţel de luni, 16 septembrie 2013. Doar şase şcoli vor mai desfăşura lucrări şi puţin după data de 15 septembrie 2013, fără a fi afectate însă spaţiile destinate efectiv procesului de învăţământ. Aceste lucrări se desfăşoară de cele mai multe ori în afara clădirii propriu-zise a şcolii, la garduri, la poduri sau la faţada exterioară. Lucrările din urmă sunt finanţate de comunităţile locale, iar întârzierea în efectuarea lor este direct dependentă de alocarea acestor fonduri şi nu de unitatea de învăţământ în cauză", a arătat ISJ Cluj, prin intermediul unui comunicat de presă.

Etichete
Comenteaza