USAMV, partener într-un proiect de cercetare paneuropean

USAMV, partener într-un proiect de cercetare paneuropean
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) este parteneră în proiectul de cercetare paneuropean "Landmark", lansat miercuri în Irlanda.

Acesta are la bază conceptul că solul este o resursă finită, care asigură o serie de servicii de ecosistem, cunoscute ca şi "funcţii ale solului". Printre ele se regăseşte şi cea legată de agricultură, ce include productivitatea primară, regularizarea şi purificarea apei, reţinerea şi regularizarea carbonului, habitatul pentru biodiversitate şi furnizarea şi circulaţia nutrienţilor.

"Între aceşti factori pot apărea însă compromisuri. De exemplu, managementul care vizează maximizarea producţiei primare poate, din greşeală, să afecteze funcţiile de "purificare a apei" sau cea de "habitat". Astfel de situaţii au dus la recomandări de management şi iniţiative de politici contradictorii. Din aceste considerente, proiectul consideră că acum este o nevoie urgentă de a dezvolta un cadru ştiinţific şi practic coerent pentru un management sustenabil al solului", au precizat reprezentanţii USAMV.

În cadrul proiectului se va realiza un set de instrumente pentru agricultori pentru managementul durabil al solului şi un model pentru un sistem de monitorizare a solului, care să folosească indicatori armonizați. La scară mai largă, la nivelul Uniunii Europene, se va efectua o evaluare a instrumentelor de politică ale UE pentru stimularea managementului sustenabil al solului.

"Landmark" este un proiect finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului ORIZONT 2020 şi implementat de un consorţiu academic şi de institute de cercetare aplicată de elită, Camere Agricole, precum şi de factori de decizie.

Comenteaza