Viaţa studenţească în Cluj-Napoca. Cât costă cazarea în căminele universităţilor de stat

Viaţa studenţească în Cluj-Napoca. Cât costă cazarea în căminele universităţilor de stat
Universităţile din Cluj-Napoca pun la dispoziţia studenţilor 12.000 de locuri de cazare în căminele din oraş. Preţurile diferă în funcţie de confort şi pot să depăşească suma de 300 de lei pe lună.

Peste 70.000 de studenţi vor începe peste aproximativ două săptămâni cursurile universitare, iar pregătirile pentru noul an sunt în plină desfăşurare. Din cauza chiriilor mari din oraş, mulţi studenţi se bat pentru un loc în căminele din Cluj-Napoca. Un loc într-o cameră cu cinci paturi porneşte de la 100 de lei, în timp camerele de două locuri sau garsonierele costă între 170 şi 370 de lei. În timp ce unele unităţi de cazare au păstrat tarifele de anul trecut, altele au majorat taxa de cazare.

1. UBB: cazare de la 100 de lei în camerele cu 5 locuri

Cea mai mare unitate de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai, oferă peste 5.000 de locuri de cazare în trei complexe studenţeşti.

- Complexul Studenţesc Hasdeu
În căminele din Hasdeu sunt cazaţi studenţi de la facultăţile Universităţii, dar şi doctoranzi şi cadre didactice, în limita locurilor disponibile. Tarifele de cazare sunt diferenţiate în funcţie de gradul de confort şi sunt aprobate de către Senatul Univesităţii. Complexul studenţesc Haşdeu pune la dispoziţia studenţilor un număr de 13 cămine, ce oferă condiţii de cazare diferite în funcţie de gradul de confort:

Căminele 1-6: se află în campusul Hasdeu și sunt cămine de fete, cu 5 persoane în cameră, sală de lectură, baie şi bucătărie comună pentru toate camerele de pe un etaj. Pentru a locui în aceste cămine, studenţii trebuie să scoată din buzunare 100 lei în fiecare lună.

Căminul 16: se află în campusul Hasdeu și este cămin de băieţi, cu 5 persoane în cameră, sală de lectură, baie şi bucătărie comună pentru toate camerele de pe un etaj. Cei care se cazează aici vor plăti 100 de lei/lună.

Căminul 14: se află în campusul Hasdeu şi este cămin mixt, are camere de 2 persoane, iar baia și bucătăria sunt comune pentru toţi locatarii de pe palier. Taxa este de 120 de lei/lună.

Căminul 17: se află în campusul Hasdeu şi este cămin mixt, are camere de 2 persoane, baie în fiecare cameră şi câte o bucătărie pe fiecare etaj. Studenţii care se vor caza în acest cămin vor plăti 140 de lei în fiecare lună.

Caminele A1, A2, A3 şi A4 sunt cămine confort I, tip garsonieră pentru două personae cu baie şi bucătărie în fiecare cameră.Cei care se cazează în aceste patru cămine trebuie să scoată din buzunar 170 de lei/lună.

- Campusul Economica
Căminele Economica 1 şi Economica 2 se află lângă Facultatea de Știinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, sunt cămine mixte cu camere de 3 persoane și baie în fiecare cameră. Bucătăria şi sala de lectură sunt comune pentru locatarii fiecărui etaj. Cei care se cazează în aceste două cămine vor plăti 170 de lei lunar.

- Complexul de cazare al Universităţii Babeş-Bolyai
Complexul cuprinde cele 3 locaţii aflate în Parcul Sportiv I. Haţieganu. Aceste locaţii cuprind spaţii de cazare moderne, funcţionând ca o reţea hotelieră capabilă să asigure cazarea invitaţilor universităţii.

Complexul de cazare este administrat de Direcţia Generală Administrativă prin Serviciul Complex Sportiv I. Haţieganu şi dispune de 149 camere de cazare, repartizate în cele 3 clădiri, astfel:

În Universitas Student House sunt disponibile 265 de locuri în cele 96 de camere; În acest cămin sunt cazaţi studenţii străini care vin la studii în baza unor acorduri de cooperare sau prin programele internaţionale (CEEPUS, ERASMUS, SOCRATES), cadre didactice din străinătate şi invitaţi ai Universităţii noastre cu ocazia unor conferinţe, simpozioane, şcoli de vară, comisii de doctorat. Studenţii vor scoate din buzunare 350 de lei pe lună pentru a locui în această unitate de cazare.

În Casa de Oaspeţi sunt disponibile în jur de 30 de locuri în cele 17 camere; La parterul Casei de Oaspeţi există un restaurant studenţesc cu o capacitate de servire a mesei de 80 de locuri; o Sală de protocol cu 12 locuri şi alte două săli cu 25 de locuri fiecare. Cazaţii pot beneficia de utilizarea internetului, în fiecare cameră, parcare; bazele sportive (teren tenis, pistă atletism, teren fotbal, teren baschet, bazin de înot), cu plată, la tarifele aprobate pentru anul universitar în cauză. Cei care vor să se cazeze aici vor trebui să achite lunar suma de 200 de lei.

Clădirea Juventus găzduieşte 36 camere tip garsonieră. Acest cămin asigură locuri de cazare sportivilor de perfomanţă ai Universităţii (cu preponderenţă la secţiile de baschet, handbal şi judo-fete), dar şi profesorilor visiting şi studenţilor străini veniţi la cursurile de vară. Cei care se cazează la Juventus vor plăti lunar 250 de lei. Complexul de cazare este format, atât din camere cu bucătărie şi baie proprie, televizor şi frigider, cât şi din camere fără bucătărie, cu unu şi două paturi.

2. UTCN: peste 4.800 de locuri de cazare disponibile

Complexul studenţesc Observator
Complexul din cartierul Zorilor este format din 5 cămine modernizate, cu o capacitate de 3056 locuri. Studenţii pot locui în camere de două, respective patru locuri, băi proprii şi oficii pe fiecare palier. Complexul dispune de facilităţi precum săli de lectură, parcare, bibliotecă, teren de sport, cantină, cabinet medical, sistem de pază sau acces la internet.

Campusul studenţesc Mărăşti
Complexul din Mărăşti este format din 2 cămine (camin 1F Mărăşti şi 2B) cu o capacitate de 1.752 locuri. Facilităţile de care studenţii dispun sunt similare cu cele din complexul studenţesc Observator.

Studenţii UTCN care vor să locuiască în campusul din Observator sau în cel din Mărăşti vor scoate din buzunare între 110 şi 220 de lei, în funcţie de dotările camerei, iar cei de la alte universităţi de stat vor plăti sume cuprinse între 220 şi 280 de lei.

3. UMF: preţuri între 140 şi 280 de lei pentru medicinişti

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca pune la dispoziţia studenţilor câteva sute de locuri de cazare în 10 cămine. În funcţie de numărul de paturi din cameră, studenţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare sume cuprinse între 140 şi 280 de lei. O cameră cu trei paturi situată în Observator costă, spre exemplu, 210 lei, cu 40 de lei mai mult faţă de anul trecut, în timp ce o garsonieră cu două paturi ajunge la 280 de lei. Cea mai ieftină este cazarea în căminele nr.7,9,10 din Hasdeu, unde cazarea într-o cameră cu patru paturi costă 140 de lei, în una cu trei paturi tariful ajunge la 180 de lei, iar cazarea într-o cameră cu două paturi costă 200 de lei.

4. USAMV: 1196 de locuri de cazare în patru cămine

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară dispune de patru cămine: două în zona Hasdeu, unul pe Clinicilor şi unul pe Moţilor. În total, sunt disponibile 1196 locuri de cazare în campusul universităţii. Politica preţurilor nu a fost încă definitivată, însă potrivit estimărilor reprezentaţilor universităţii, în principiu, preţurile vor rămâne asemănătoare cu cele de anul trecut. Mai exact, în anul universitar precedent, studenţii care au dorit să locuiască în una dintre unităţile de cazare puse la dispoziţie de USAMV au plătit între 110 şi 220 de lei, în funcţie de gradul de confort şi de norma sanitară.

5. UAD: preţurile pot urca până la 370 de lei

Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca pune la dispoziţia studenţilor locuri de cauzare în două cămine, cel de pe strada Albac, respectiv cel de pe strada A. Vaida Voievod. Taxele pornesc de la 120 de lei pe lună şi pot ajuge până la 370 de lei. Mai exact, în cele două unităţi de cazare sunt disponibile 128 de locuri în camere cu două paturi (unele cu baie proprie, altele cu baia la comun), apartamente de două camere cu câte două paturi şi baie. Taxele diferă în funcţie de cămin şi de subvenţia pe care o primeşte studentul care poate fi o subvenţie simplă sau dublă. De exemplu, cei care nu au subvenţie plătesc 250 de lei pe lună în căminul de pe Albac şi 370 de lei la celalat. De asemenea, există şi cost pentru regim de cazare ocazional 30 lei pe zi/pat. Pentru studenţii cu bursă Erasmus, costul este de 100 de euro pe lună.

6. ACADEMIA DE MUZICĂ: preţ unic - 230 de lei/lună

Studenţii Academiei de Muzică Gheorghe Dima se pot caza în căminul de pe strada Albac, pe unul dintre cele 124 locuri distribuite în 62 de camere. Mai exact, sunt disponibile camere cu baie şi bucătărie comună pentru 2 persoane, respectiv apartamente cu baie şi bucătărie comună pentru 4 persoane. Un loc în cămin costă 230 de lei. Printre dotările unităţii de cazare se numără bucătării utilate, maşini de spălat rufe pe fiecare nivel, sală de lectură, spălătorie, uscătorie, TV şi internet, dar şi un club studenţesc.

Căminele universităţilor, mai ieftine decât cele private

Cei care doresc să se cazeze în cămine private vor scoate din buzunare cel puţin 200 de lei lunar, în unele unităţi de cazare tariful depăşind chiar şi suma de 500 de lei. Pe de altă parte, şi cei care îşi caută chirie în luna septembrie trebuie să se aştepte la preţuri destul de piperate. Apropierea anului universitar face ca piaţa imobiliară să devină mai efervescentă şi chiar să se încingă, Clujul fiind în concurenţă directă cu Bucureştiul la capitolul preţuri. Un apartament cu două camere în Gheorgeni sau Mănăştur costă circa 250 de euro pe lună, o garsonieră în Mărăşti poate fi închiriată cu 150 de euro, iar chiria pentru un apartament cu trei camere în Zorilor depăşeşte 300 de euro. Cele mai scumpe sunt chiriile din centrul Clujului, respectiv cele din imbobilele nou construite.

Comenteaza