Viitorii constructori îşi conturează cariera. 150 de studenţi fac trecerea de la şcoală la viaţa activă

Viitorii constructori îşi conturează cariera. 150 de studenţi fac trecerea de la şcoală la viaţa activă
Mai mulţi studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au şansa de a testa încă de pe băncile facultăţii ce înseamnă să lucrezi într-o companie de profil. Asta în timp ce pentru angajatori este ocazia perfectă să recruteze viitori angajaţi, dintre cei mai buni.

150 de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca sunt cuprinşi într-un proiect de inserţie pe piaţa muncii, finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Pe scurt, obiectivul general al proiectului este favorizarea inserţiei pe piaţa muncii a 150 studenţi aflaţi în situaţia de tranziţie de la şcoală la viaţa activă.

Proiectul vizează, printre altele, cooperarea locală regională, ca urmare a dezvoltării relaţiilor universităţii cu entităţile publice şi private din regiunea Nord-Vest, precum şi promovarea şi dezvoltarea parteneriatelor dintre mediul academic şi mediul de afaceri prin dezvoltarea culturii stagiilor de practică. "Anul trei are obligaţia de a efectua 120 de ore de practică, după curicula universitară, iar noi le oferim posibilitatea de a lua parte la astfel de activităţi în acest proiect. Există mai multe companii cu care colaborăm, de la firme de tâmplărie, construcţii de drumuri şi până la firme de execuţie. Tinerii vor fi consiliaţi şi, în funcţie de dorinţele lor, sunt îndrumaţi spre domeniul pe care vor să îl urmeze", explică Cristina David, expert informare în cadrul proiectului.

Feleac, construcţii, UTCN

Numele proiectului este sugestiv: "Ȋn Feleac se construieşte practica UTCneşte". Asta pentru că, spun coordonatorii, au vrut să sublinieze ideea de patriotism local şi în acelaşi timp să expună grupul ţintă al proiectului - adică studenţii de la Facultatea de Construcţii de la UTCN.

Cei 150 de studenţi vor beneficia de subvenţii pentru stagiile de practică în valoare de 700 de lei şi, la finalul stagiului, vor intra într-un concurs cu premii, prin care se vor acorda 50 de premii în valoare de 700 lei pentru studenţii cu cele mai bune rezultate obţinute în stagiile de practică desfăşurate

Win-win pentru companii şi studenţi

Dacă, pe de-o parte, tinerilor li se să ocazia să lucreze cot la cot cu angajaţii unor companii de construcţii şi să pună în aplicare noţiunile teoretice pe care le-au studiat la cursuri, angajatorilor li se oferă ocazia de a-şi recruta viitorii angajaţi. Pe de altă parte, firmele implicate în proiect nu vor beneficia de nicio bonificaţie financiară.

"Selecţia se va face în funcţie de dorinţa lor de a participa la acest proiect, precum şi de rezultatele la învăţătură. Din experienţa altor proiecte de acest fel, în general avem mai multe solicitări decât locurile disponibile", adaugă Cristina David.

Programul „Ȋn Feleac se construieşte practica UTCneṣte" este implementat în Regiunea Transilvania de Nord de către ADR Nord-Vest şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii", Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă". Concret, proiectul se adresează studenţilor din anul trei de la Facultatea de Construcţii din cadrul UTCN.

Finanţare de peste 100.000 euro

Bugetul total al proiectului este 481.971,56 de lei, adică peste 100.000 de euro, din care bugetul ADR Nord-Vest este de 80.479,20 lei iar al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca este de 401.492,36 lei. Din aceşti bani vor fi acoperite costurile de resurse umane, achiziţionarea unor bunuri (laptop-uri şi soft-uri), precum şi alte cheltuieli administrative.

Comenteaza