Wireless în Pata Rât

Wireless în Pata Rât
Comunitatea din Pata Rât ar putea beneficia de internet gratuit, graţie unei iniţiative private. În zonă, racordul la utilităţi este limitat şi nu există şcoală sau dispensar medical. Oamenii de aici cred că accesul la internet i-ar putea ajuta în găsirea unui loc de muncă.

2.500 de clujeni care trăiesc în Pata Rât ar putea avea internet wireless. Szakáts István, preşedintele Fundaţiei AltArt şi membru în comisia Cluj Capitală Culturală Europeană, a creat o pagină de Facebook dedicată comunităţii din Pata Rât şi susţine că unul din micii paşi pentru integrarea oamenilor de aici este şi accesul la internet gratuit.

Oamenii din Pata Rât se simt abuzaţi de toate ONG-urile care vin să facă fotografii cu ei, ca să primească bani. E o nemulţumire palpabilă. Cu pagina de Facebook am vrut să am o abordare prin care să existe o catalizare de microsolidarităţi. Să fie o abordare pe orizontală în ceea ce priveşte comunitatea de acolo", şi-a explicat demersul în online, Szakáts István.

Pagina de Facebook, denumită Pata Cluj-Napoca Rât, ar urma să fie administrată de membrii comunităţii. „Va fi utilizată în mod organizat şi rizomatic. Oamenii de acolo sunt adulţi responsabili. Eu nu vreau să creez un fel de Piaţa de la A la Z, ci să le dau posibilitatea de a se manifesta. Evident, pasul următor este accesul la internet. Astăzi (ieri - n.red.) o să abordez companiile de telefonie mobilă, pentru a le da şansa ca să-şi exerseze sentimentul solidarităţii, pentru o cartelă şi un router", a punctat acesta.

Potrivit datelor furnizate de autorităţi, în Pata Rât trăiesc aproape 2.500 de oameni. Deocamdată, pe pagina de Facebook sunt postate anunţuri despre necesităţile specifice ale comunităţii. „Ne-am întâlnit cu oamenii şi ne-au spus că vin corigenţele şi nu au bani pentru ore suplimentare. De aceea, am pus un anunţ că se caută 6 profesori voluntari pentru 6 elevi care sunt în pericol de a rămâne repetenţi. Ulterior, ei vor putea să pună informaţii sau invitaţii la diferite evenimente", a spus Szakats.

Preşedintele Amare Phrala, unul din cele mai importante ONG-uri destinate incluziunii romilor din Cluj-Napoca, susţine că orice acţiune menită să le deschidă ochii oamenilor de acolo este binevenită şi-i ajută pe oameni să fie deschişi. „Am voluntariat acolo încă din anii '70, când locuiau doar câteva familii. Romii sunt susceptibili din principiu şi faţă de majoritari, dar şi între ei. De aceea e important să li se ofere toate şansele ca să fie informaţi. Dacă nu, se sălbăticesc. De aceea mă bucur când există astfel de iniţiative. Oamenii îşi trag de la gură bani ca să se informeze şi-şi cumperă televizoare, radiouri şi antene parabolice", a arătat preşedintele Amare Phrala, Pavel Doghi, pentru ZIUA de CLUJ.

În Pata Rât nu există un sistem complet de utilităţi, o şcoală ori un dispensar funcţional. Copiii de aici merg la o şcoală în Someşeni, iar un medic vine o dată pe săptămână să ofere consultaţii de o oră în comunitate. „Elevii merg la şcoală în Someşeni. Cabinetul medical a fost înfiinţat graţie unui proiect structural preluat de o fundaţie. Există doar curent electric şi o cişmea în centrul comunităţii care e un focar de infecţie", a spus Doghi.

De cealaltă parte, beneficiarii proiectului, romii din Pata Rât, spun că internetul i-ar putea ajuta pe cei 100 de copii care merg la şcoală să studieze, iar pe adulţi, în găsirea unui loc de muncă. „Ne-ar ajuta pe noi şi pe copii, pentru că internetul e o necesitate în ziua de azi. Pe copii, la şcoală, iar pe noi în găsirea unui loc de muncă. Ar fi foarte bine dacă am avea acces gratuit la internet. Unii oameni de aici au şi calculatoare, dar sunt şi care nu au şi s-ar bucura să aibă", a spus Alexandru Greta, membru al comunităţii din Pata Rât.

La Pata Rât urmează să fie creat şi un centru de acces la internet. Ieri a fost demarată, în online, o campanie de strângere de componente de calculatoare - monitoare, unităţi centrale, tastaturi - care vor fi donate comunităţii din Pata Rât.

Etichete
Comenteaza