Zeci de elevi au participat la un concurs organizat de UBB. Care a fost miza

Zeci de elevi au participat la un concurs organizat de UBB. Care a fost miza
Peste 80 de elevi din toată ţara au participat la un concurs naţional de sociologie şi antropologie organizat în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Cei care au obţinut cele mai bune rezultate vor deveni automat studenţi ai instituţiei de învăţământ, fără să fie nevoiţi să treacă prin emoţiile examenului de admitere.

Concursul naţional "Cum va arăta lumea peste 30 ani?", organizat în memoria regretatului profesor Ion Aluaş, care a inspirat şi susţinut dezvoltarea instituţională a sociologiei şi antropologiei sociale în centrul universitar clujean, a fost organizat, în luna aprilie, la UBB Cluj.

Întrebarea generică a concursului, "Cum va arăta lumea peste 30 de ani", a fost concretizată în mai multe direcţii ce invitau elevii la reflecţie socială: Va mai exista sau nu familia tradiţională? Vom mai putea să facem diferenţa între inteligenţa artificială şi cea umană (vor trece roboţii testul Turing)? Societăţile vor fi mai democratice, sau vor apărea noi dictaturi şi sisteme totalitare? Se va putea încetini ritmul de dispariţie a speciilor de pe Terra? Vor deveni adicţiile legate de consumul de internet probleme sociale?

"Concursul naţional "Ion Aluaş" s-a născut din dorinţa Facultății de Sociologie și Asistență Socială de a promova sociologia şi antropologia socială în liceele din România. "Atât sociologia cât şi antropologia sunt vitale pentru o înţelegere critică şi coerentă a transformărilor sociale prin care România a trecut în ultimele două decenii", afirmă dr. Sorin Gog, lector universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai.

Principala miză a concurului a reprezentat-o posibilitatea de a obţine un loc bugetat la UBB, fără a mai susţine admiterea din luna iulie. Concret, ediţia din acest an a avut 12 premianți. Concurenţii care au obţinut Premiul I se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie cu nota de concurs 10 în sesiunea de Admitere din anul în care s-a organizat concursul sau în următorul an. Acest lucru le garantează acordarea unei burse de studiu precum şi un loc în căminele studenţeşti. Concurenţii care au obţinut Premiul II sau III se pot înscrie la specializările Antropologie sau Sociologie beneficiind de următorul avantaj: nota lor de concurs se va calcula drept media aritmetică dintre media la Bacalaureat şi nota 10.

 

Comenteaza