Emil Boc: „Ne dăm seama cât de importantă este democrația când nu o avem, așa cum este în Rusia"

Emil Boc: „Ne dăm seama cât de importantă este democrația când nu o avem, așa cum este în Rusia"

Primarul Emil Boc și premierul Nicolae Ciucă au vorbit la Cluj despre agresiunea Rusiei și au subliniat importanța democrației în contextul conflictului armat de la granițele NATO.

Liderul PNL a vorbit despre războiul din Ucraina și a condamnat faptele comise cu ordin de la Kremlin.

„Folosesc şi acest prilej pentru a condamna ferm şi a vorbi despre măsurile pe care guvernele, UE, Alianţa Nord-Atlantică le iau astfel încât să putem să ne asigurăm securitatea spaţiului euroatlantic, securitatea UE şi siguranţa cetăţenilor noştri şi vrem ca tinerii să poată să gândească şi să participe la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea locală, dezvoltarea naţională, dezvoltarea europeană în libertate şi siguranţă”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Boc: „Europa este unită”

Despre războiul din Ucraina a amintit și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, iar acesta a făcut apel la public pentru a reflecta asupra importanței democrației.

„Ne dăm seama cât de importantă este democrația când nu o avem, așa cum este în Rusia sau în alte părți. Cetățenii Uniunii Europene au obligat guvernele statelor Uniunii Europene să aibă la unison o poziție fermă la adresa Rusiei. Problemele sunt grele, de la independența energetică, unde unele țări au probleme complicate, la siguranța alimentară. Cu toate acestea, iată că Europa este unită. Dacă nu erau cetățenii Uniunii Europene care să ceară aceste lucruri într-o voce, poate că nici Germania nu ar fi luat decizia să oprească Nord Stream 2, dar au luat această decizie pentru că cetățenii germani au vrut să apere pacea pe continent, pentru că Europa a învățat după cele două războaie mondiale că doar prin construcția europeană putem aduce pace și prosperitate. (…) Să reflectați la democrație în fiecare zi și să vedem fiecare ce putem face ca acest bun atât de prețios să nu îl pierdem, pentru că îl vom regreta dacă nu îl vom avea”, a susținut edilul Emil Boc.

România, în Schengen „de ieri”

Apostolos Tzitzikostas, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), s-a angajat să aducă în dezbatere, la nivelul Comitetului, aderarea României la Spațiul Schengen.

„Sprijin intrarea României în Spațiul Schengen… ieri, nu astăzi, nu mâine. Firește că și Bulgaria. În calitate de președinte al Comitetului Regiunilor, am intenția de a supune această temă discuției, voi lucra împreună cu domnul vicepreședinte al Comitetului pentru a acorda un aviz în această direcție, care va trebui trimis celorlalte instituții. Trebuie să fie remediată această situație imediat”, a susținut Apostolos Tzitzikostas.

Premierul Nicolae Ciucă, primarul Emil Boc și preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, au participat la un dialog pe tema „Europa începe în Transilvania. Ce urmează? Democrație, Educație, Cultură și Tineret în urma Conferinței pentru Viitorul Europei”.

Comenteaza