Peste 100 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii. Oamenii au spart un geam al clădirii de birouri FOTO/VIDEO

Peste 100 de persoane protestează la Mechel Câmpia Turzii. Oamenii au spart un geam al clădirii de birouri FOTO/VIDEO
Circa 100 de foşti angajaţi Mechel Câmpia Turzii s-au adunat azi dimineaţă în faţa combinatului pentru a protesta vizavi de faptul că nu au primit cele trei salarii compensatorii. Aproximativ 760 de persoane au fost disponibilizate la începutul lunii ianuarie de la combinat, iar mâine ar fi ultima zi în care ar trebui să le intre salariile compensatorii în conturi.

Oamenii s-au plâns şi de faptul că li s-a retras şi din salariul de pe luna ianuarie 100 de lei pentru bonuri de masă, însă în realiatea nu le-au mai primit. Şeful Sindicatului Mechel, Ioan Pascu, a discutat cu directorul combinatului în urmă cu aproximativ jumătate de oră, iar la ora 9 li s-a promis că vor primi detalii despre când vor intra banii.

"Suntem doi din familie care am lucrat la Mechel şi ne este foarte greu", a spus una dintre fostele angajate ale societăţii.

Oamenii sunt decişi să intre în fabrică peste directorul geneneral dacă acesta nu le va da informatii cu privire la situatia în care se află.

UPDATE: Oamenii au deschis poarta fabricii şi au intrat înăuntru. Protestatarii au încercat să forţeze şi intrarea în clădirea în care se află birourile şi au spart un geam al uşii de la intrare, strigând "Hoţii, hoţii" şi cerând directorului combinatului să iasă să discute cu ei.

UPDATE: Poliţiştii au insistat ca oamenii să formeze o delegaţie de doar cinci persoane pentru a intra la discuţii cu directorul. Acum, ceilalţi protestatarii insistă să intre toţi la discuţii sau să lase reprezentanţii presei la discuţii pentru că aşa se vor simţi mai puţin înşelaţi.

În curtea combinatului se află în acest moment circa 200 de foşti angajaţi.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajaţii Oltchim, dar şi cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea "să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi" deşi va fi nevoie de oţel pentru autostrăzi.

UPDATE: În urmă cu 20 de minute, directorul Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav, a discutat cu oamenii. "Acţionarii companiei vor veni vineri, la or 13, ca să discutăm despre problemele pe care le avem".Anunţul directorului coordonator al Mechel Câmpia Turzii a fost întâmpinat cu huiduieli de către protestatarii adunaţi în faţa sediului administrativ al companiei, al căror număr a ajuns, între timp, la peste două sute.

Protestatarii au spus că nu pleacă de acolo până când nu primesc banii care li se cuvin.

Ei scandează "Hoţii, hoţii", "Nu plecăm", "Banii noştri câştigaţi azi să fie luaţi" şi "Azi vrem să fim plătiţi, nu mai vrem să fim minţiţi".

Reprezentanţii foştilor angajaţi Mechel aşteaptă să primească un comunicat de la compania Division din Târgovişte care ţine de Mechel şi prin care li se comunică când se deblochează conturile pentru plata salariilor compensatorii. Oamenii au intrat până în clădirea în care se află directorul, sunt pe scări, aşteaptă să primească documentul privind salariile.

UPDATE: Câţiva zeci de foşti angajaţi au intrat în sala de consiliu unde urmează să aibă loc o videoconferinţă cu patronatul de la Invest Nikarom Bucureşti.

UPDATE: Sindicalistul angajaţilor Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a discutat la telefon în faţa oamenilor cu Sergio Lapti, directorul juridic al companiei Mechel Division. "Sfârşitul lunii este mâine. E o masă de oameni care vor să-şi spună nemulţumirile. Nu au venit la cerşit. Au venit să-şi ceară drepturile", a spus sindicalistul. Pascu a spus că a primit în răspuns următoarele: "Ne trebuie timp. Nu ştiam de situaţie". De fiecare dată când sindicalistul spune că ar fi bine să primească banii şi bonurile mâine, oamenii strigă "Astăzi, astăzi vrem banii!" Unii dintre ei se plâng că nu mai au bani de pâine şi să-şi trimită copiii la şcoală.

UPDATE: În cadrul videoconferinţei, directorul rus spune că va respecta legea, dar refuză să precizeze dacă mâine vor intra banii sau nu.

UPDATE: Directorul general de la Târgovişte a discutat timp de o oră prin videoconferinţă cu sindicaliştii, dar şi cu subprefectul Uioraş. El a promis că până vineri oamenii vor primi tichetele de masă restante, însă a refuzat să dea un răspuns concret în ceea ce priveşte virarea sumelor compensatorii. În total, angajaţii ar trebui să primească aproximativ 500.000 de euro salarii compensatorii. Conducerea actuală a companiei va veni vineri la Cluj pentru a discuta cu reprezentanţii administraţiei locale, dar şi cu cei ai sindicaliştilor. El a insistat asupra faptului că vor respecta legea. "Vrem să ştim care sunt legile pe care le-am încălcat". Protestatarii o ţin pe a lor şi spun că trebui să primească banii până în 28 februarie.

Citeşte şi Angajaţii de la Mechel îşi cer banii de la noii acţionari

Comenteaza