Curtea de Apel îl trimite după gratii pe fostul şef al Vămii Cluj

Curtea de Apel îl trimite după gratii pe fostul şef al Vămii Cluj
Alain Modrea, fostul şef al Vămii Cluj, a fost condamnat la închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Hotărârea de a înlocui pedeapsa cu suspendare, dată de Tribunalul Cluj, a venit după apelul făcut de procurorii DNA.

Fostul şef al Vămii Cluj, Alain Modrea, a fost condamnat luni, 18 martie, la doia ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Iniţial, Modrea a fost condamnat, în 15 octombrie 2012, de Tribunalul Cluj, la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, însă în urma apelului făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) instanţa a schimbat pedeapsa acestuia. Cu toate că pedeapsa a fost scăzută de la patru ani la doi ani şi şase luni, aceasta urmează să fie executată în regim de detenţie.

Totodată, Curtea de Apel Cluj îl obligă pe Modrea să nu părăsească ţara până când se va da o decizie definitivă. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Avocatul Tiberiu Ban, apărătorul lui Modrea, a cerut, la Curtea de Apel Cluj, achitarea clientului său şi, în subsidiar, schimbarea încadrării juridice a faptei de care este acuzat acesta, din luare de mită în trafic de influenţă. "Declarăm recurs. Considerăm neîntemeiată hotărârea Curţii de Apel, şi din perspectiva probatoriului, şi în ceea ce priveşte încadrarea juridică", a spus avocatul. Alain Modrea a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi a fost arestat în martie 2011. Fostul şef al Serviciului Inspecţie Fiscală din cadrul Direcţiei Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj ar fi luat mită 4.000 de euro de la administratorul unei firme pentru a-i determina pe subordonaţii săi să aplice o amendă mai redusă în urma unui control. După patru luni petrecute după gratii, vameşul a fost judecat în stare de libertate.

Potrivit rechizitoriului, denunţătorul Cătălin Alexandru i-a dat omului de afaceri israelian Zur Moshe 12.000 de euro pentru a-i da mai departe unui şef din Vamă cu scopul de a scăpa uşor în urma unui control al inspectorilor. Procurorii au găsit, în 16 martie, 4.000 de euro asupra lui Modrea, iar restul de 8.000 erau în biroul lui Moshe. Acesta a declarat că nu a dat toţi banii pentru că se temea că Modrea nu va rezolva problema amicului său. Pe de altă parte, Modrea a spus că banii erau un împrumut de la Zur Moshe, poziţie pe care şi-a menţinut-o pe parcursul procesului penal. Modrea a fost suspendat din funcţie după reţinerea şi arestarea sa, iar încercarea sa de a fi reangajat la vamă, ca şef, a fost un eşec, instanţa respingând cererea sa. Încă de la primul termen de judecată, Zur Moshe şi-a recunoscut vinovăţia şi a fost judecat în procedură simplificată, fiind condamnat la trei ani de închisoare, cu suspendare. Alain Modrea s-a mutat, la scurt timp după ce a fost eliberat din arest, în Constanţa, unde locuieşte cu prietena sa, Adriana Strutinsky. Conform surselor ZIUA de CLUJ, Strutinsky are o firmă de comisionare vamală, însă Modrea a fost sfătuit să stea departe de această activitate. "Modrea lucrează ca manager, la o firmă ce se ocupă de comerţ, nu mai are nici o legătură cu activitatea vamală", au declarat sursele ZIUA de CLUJ.

Adriana Strutinsky este o persoană cunoscută în Constanţa, fiind fosta soţie a afaceristului Sorin-Gabriel Strutinsky, prieten şi asociat cu primarul Constanţei, Radu Mazăre. Strutinsky ocupa în 2011 locul 462 în topul Forbes România, cu o avere estimată la 7-8 milioane de euro, din media, comerţ, distribuţie şi turism. Tot potrivit topului Forbes, acesta ar fi acţionar în 40 de firme. În 2011, cei doi soţi au decis să se despartă, după 19 ani de căsnicie, presa constănţeană catalogând evenimentul drept "divorţul anului" în municipiu. Soţia afaceristului şi-a păstrat numele de familie în urma divorţului, iar împărţirea averii s-a făcut de comun acord.

 

 

Comenteaza