Vosganian: Băsescu şi Boc trebuie să fie în acelaşi dosar cu mine, iar şefii Serviciilor să răspundă

Vosganian: Băsescu şi Boc trebuie să fie în acelaşi dosar cu mine, iar şefii Serviciilor să răspundă
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vicepreşedinte PNL, a declarat, luni, că în acelaşi dosar în care DIICOT cere începerea urmăririi penale în cazul său ar fi trebuit să fie incluşi atât Traian Băsescu, cât şi Emil Boc, dar şi şefii Serviciilor secrete să dea explicaţii.

 

Ministrul Economiei a susţinut că măsura promovată la nivelul Guvernului în 2008, privind acordarea unor discounturi marilor consumatori de gaze, a fost prelungită printr-o notă primită de la ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, care constata că efectele măsurii au fost benefice, a făcut ca preţul îngrăşămintelor să nu crească şi fără o astfel de măsură agricultura ar fi fost într-o situaţie disperată.

Vosganian a precizat că Guvernul Boc a prelungit măsura, iar din mai târziu a fost emisă o ordonanţă de urgenţă prin care se extindea extinderea susţinerii pentru consumatorii de gaz, mărind discountul de la câteva procente la peste 40%.

"Preşedintele de atunci şi de acum a promulgat legea (de adoptare a Ordonanţei, n.r.) fără să clipească şi Legea a funcţionat în continuare până în anul 2010. Suntem într-o situaţie ciudată, eu care am votat împotriva acestei legi, socotind că totuşi sunt prea mari facilităţile, sunt aici în faţa dumneavoastră, iar cei care au iniţiat această Ordonanţă de urgenţă şi au promulgat legea care mărea de vreo cinci-şase ori discounturile către această industrie mă privesc la televizor", a mai spus Vosganian.

El a menţionat că grupul infracţional despre care vorbeşte DIICOT este compus de 42 de persoane, din ministere şi companii, care ar fi subminat economia naţională pe o perioadă şase ani "în tihnă, fără să se sesizeze nimeni".

"Dacă timp de cinci ani peste 40 de oameni, practic conducerile succesive ale Ministerului Economiei, au subminat economia naţională, într-un complot fără precedent în România, cu acte aprobate în Guvern şi publicate în Monitorul Oficial, cum de şefii Serviciilor de informaţii şi şefii parchetelor mai sunt în funcţiile lor? Poate cineva să creadă că 40 şi ceva de persoane pot submina economia naţională cu acte oficiale fără ca Serviciile de informaţii să ştie?", a mai spus Vosganian.

Ministrul Economiei a menţionat că discountul acordat companiilor s-a ridicat la "câteva milioane de euro pe lună" şi nu s-au adresat unui om, ci unui sector de activitate în care "o anumită proprietate avea un procent destul de mare".

El a precizat că de sprijinul din partea statului au mai beneficiat pe lângă Interagro, Azo Mureş şi Elcen Bucureşti, menţionând că nu a avut nicioadată niciun fel de relaţie financiară sau profesională cu societăţile beneficiare.

"După opinia mea, este un gest de a prelungi o confuzie politică, de a continua atacul asupra PNL pentru că efectul mediatic şi politic al acuzării domnului Videanu şi al acuzării mele este fireşte cu totul disproporţionat în sensul că impactul politic este cu totul altul în ce mă priveşte", a acuzat ministrul.

"Doresc ca Emil Boc şi Traian Băsescu să fie audiaţi şi chemaţi într-o calitate cel puţin egală cu a mea, pentru că în ceea ce-i priveşte pe ei circumstanţele sunt agravante. Spre deosebire de mine, ei mi-au urmat şi ar fi trebuit să ştie că există un complot şi ar fi trebuit să-l oprească şi nu să-l încurajeze prin emiterea unor ordonanţe de urgenţă şi promulgarea unor legi fără să clipească", a declarat Vosganian.

El a afirmat că, din punctul său de vedere, Parchetul ar trebui să oprească procedura de începere a urmăririi penale, menţionând că va întreba de ce Traian Băsescu şi Emil Boc şi şefii Serviciilor de informaţii nu au fost incluşi în acelaşi dosar.

Vosganian a precizat că acţiunea împotriva sa este similară cu cea din 2006, când a trebuit să se retragă din poziţia de candidat pentru postul de comisar european.

El a întrebat cum este posibil să fi fost lăsat să ajungă ministru dacă se ştiau infracţiunile la care ar fi luat parte, potrivit DIICOT, sau să primească documente secrete de cel mai înalt nivel în primăvara anului 2013.

Procurorul şef al DIICOT a solicitat procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator în actuala legislatură, ocupând şi funcţia de ministru în cadrul Ministerului Economiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Economiei, se arată într-un comunicat de presă de luni al DIICOT.

Comenteaza