Romii mutaţi forţat la Pata Rât ar putea primi despăgubiri de câte 2.000 euro fiecare. Primăria contestă decizia

Romii mutaţi forţat la Pata Rât ar putea primi despăgubiri de câte 2.000 euro fiecare. Primăria contestă decizia
Tribunalul Cluj a hotărât că Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri romilor mutaţi forţat de pe strada Coastei, în decembrie 2010, la Pata Rât. Municipalitatea va ataca decizia, urmând ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe în acest caz. Anul trecut, ÎCCJ a mai dat câştig de cauză romilor de pe Coastei obligând Primăria să plătească o amenda de 8.000 de lei aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În soluția din 30.12.2013, Curtea „constată nelegalitatea Dispoziției 6397/16.12.2010 a Primarului Municipiului Cluj-Napoca. Admite în parte acțiunea în contencios adm. Obligă pârâții să acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral creat reclamanților prin evacuare și mutare în locuințele modulare din zona Pata-Rât și pentru condițiile de trai din aceste locuințe astfel: câte 2.000 Euro pentru fiecare reclamant, suma se socotește în lei la cursul BNR din ziua plății efective. Obligă pârâții să pună la dispoziția reclamanților locuințe care să respecte condițiile minimale stipulate în Anexa 1 a Legii nr.114/1996 . Cu drept de recurs în termen de 5 zile pentru excepția de nelegalitate Pronunțată în ședința publică din 30.12.2013".

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au precizat că vor face recurs.

„E foarte importantă decizia deoarece ne luptăm de trei ani de zile și am primit în sfârșit un rezultat favorabil și ne dăm astfel seama că justiția este dreaptă în România. Chiar dacă am trecut prin trauma evacuării această sentință favorabilă ne dă puterea de a lupta în continuare pentru drepturile care ne-au fost încălcate prin abuzul din17 Decembrie 2010. Vom lupta cu o forță mai mare până când vom fi relocați înapoi în oraș unde ne este și locul", a spus Claudia Greta, membră a Asociației Comunitare a Romilor din Coastei (ACRC) și gLOC.

În urmă cu trei ani, autoritățile locale din Cluj-Napoca au evacuat forțat circa 300 de persoane, majoritatea de etnie romă, din zona centrală a orașului, de pe strada Coastei. De atunci, cei mai mulți dintre ei locuiesc la extremitatea orașului, la Pata-Rât, în proximitatea rampei de gunoi a orașului și a depozitului pentru deșeuri chimice. În zona Pata-Rât și Cantonului trăiesc aproximativ 1.500 de persoane. După această evacuare, activiştii au protestat în repetate rânduri. Primăria Cluj-Napoca a fost sancţionată de CNCD cu 8.000 de lei, iar anul acesta Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că municipalitatea clujeană trebuie să plătească amenda.

Citeşte şi Teatru de protest în Pata Rât

Comenteaza