Un balcon de legendă s-a deschis publicului. Regii le-au vorbit de acolo clujenilor

Un balcon de legendă s-a deschis publicului. Regii le-au vorbit de acolo clujenilor
Clujenii au venit în număr mare la evenimentul “O noapte la palat” de la Muzeul de Artă, unde, pe lângă că au putut vizita gratuit galeria naţională şi expoziţia Sigmar Polke, au avut ocazia să iasă în balconul Palatului Banffy, să danseze vals, şi să deguste ştrudele, pentru a fi în ton cu stilul vienez.

Încă de la ora 20:00, oameni de toate vârstele s-au adunat la Muzeul de Artă, pentru a participa la eveniment, ajungându-se la o coadă ce se întindea de la parter  până la intrarea în galerie." Să vă spun ce se întâmplă: suntem în România şi e o chestie gratis", a spus un tânăr venit la muzeu.

S-a înaintat încet, lumea a devenit tot mai nerăbdătoare, însă, odată ajunşi la galeriile de artă, vizitatorii s-au lăsat pătrunşi de atmosfera vieneză, indusă de muzică, de barocul palatului şi de actorii îmbrăcaţi în costume de epocă. "Avem un public care frecventează muzeul, dar, desigur, nu în măsura în care au venit în această seară. E un eveniment special, e o noapte a muzeelor în întreaga Europă, e un eveniment aşteptat şi atunci publicul vine în grup, de regulă cu familia şi, de asemenea, s-a observat că aceste programe care se corelează cu programul liber al publicului, au un real succes. Astfel de evenimente atrag atenţia asupra patrimoniului cultural , şi integrează nişte trasee de vizitare pe care sperăm să se revină", a spus Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă Cluj.

Principala atracţie a fost balconul Palatului Banffy, care şi-a deschis porţile publicului şi vor rămâne deschise pe toată perioada verii. Ideea le aparţine clujenilor Andi Daiszler şi Ciprian Aron, care, tot trecând prin centrul oraşului, s-au întrebat de ce balconul e mereu gol. Au decis să nu aştepte ca autorităţile să facă ceva în privinţa asta şi au luat legătura cu Muzeul de Artă. "L-am rugat pe director să introducă balconul în circuitul turistic şi ideea a crescut de acolo şi a ajuns la Noaptea Muzeelor, ocazie cu care deschidem balconul pentru publicul clujean şi nu numai, să poată să vadă şi să se fotografieze în locuri istorice, unde au stat regi precum Franz Joseph sau Francisc I al Austriei, Prinţesa Sisi şi câte şi mai câte nume. E, practic, un balcon plin de istorie şi de legendă al Clujului. Păcat că nimeni nu l-a vizitat până acum şi sperăm să schimbăm acest lucru începând cu această seară", povesteşte Daiszler.

Evenimentul "O noapte la palat" a fost organizat în cadrul Nopţii Muzeelor, o noapte în care muzeele Clujului îşi deschid porţile către public, dându-le şansa să le viziteze gratuit. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost un public numeros, care a profitat de ocazie pentru a vedea expoziţia Rembrandt - Apogeul artei gravurii. Preţul a fost de 2 lei, comparativ cu cel normal, de 20 de lei. Până la ora 21:00 au vizitat expoziţia peste 1.200 de oameni. Şi pragul Muzeului de Istorie a fost trecut de peste 1.200 de persoane, până la ora 21:00.

Comenteaza