Spectacol pe cer: cum s-a văzut eclipsa parţială de soare la Observatorul Astronomic din Cluj FOTO

Spectacol pe cer: cum s-a văzut eclipsa parţială de soare la Observatorul Astronomic din Cluj FOTO
Data de 20 martie 2015 va rămâne în amintirea celor fascinați de astronomie. A putut fi admirată o impresionantă eclipsă parţială de soare, care a bucurat privirile pasionaţilor din domeniu. La Cluj aproape 300 de persoane s-au strâns la Observatorul Astronomic din oraş, de unde au asistat la spectacolul de pe cer.

Eclipsa parţială de soare a putut fi admirată şi din Cluj-Napoca, unde la Observatorul Asrtronomic din oraş s-au strâns aproape 300 de pasionaţi ai domeniului. Eclipsa a început la ora 10 şi 45 de minute, a atins punctul culminant în jurul ore 11 şi 55 de minute şi s-a sfârşit puţin după ora 13. Dacă din ţara noastră fenomenul a fost unul paţial, oamenii din alte colţuri ale lumii s-au putut bucura de o eclipsă totală de soare.

"În acest caz avem o eclipsă parţială, astfel încât acoperă doar parţial discul soarelui pentru observatorul terestru. Pentru anumite zone de pe pământ această eclipsă este totală, începând din zona Atlanticului de nord, până la Polul Nord eclipsa se desfăşoară într-o manieră totală astfel încât pe o fâşie lată de 450 de km discul soarelui este acoperit total, iar pentru zonele noastre şi pentru marea parte a Europei, Africii de Nord, a vestului Asiei este eclipsă parţială", a explicat Liviu Mircea, cercetător la Observatorul Astronomic din Cluj.

Oamenii, de la copilaşi de doar câţiva ani şi până la adevăraţi maeştri ai domeniului, au venit "înarmaţi"cu ochelari şi filtre de protecţie pentru a privi aşa cum se cuvine spectacolul de pe cer. Au fost norocoşi, pentru că în ciuda ninsorii de seara trecută, astăzi vremea a ţinut cu ei, iar timp de mai bine de două ore pe cer nu a fost niciun nor.

"S-a văzut foarte fain pentru că nu au fost nori. Ne-a fost frică aseară când a nins să nu fie vreme proastă, ne-am tot uitat pe site-uri de meteo, dar până la urmă a fost bine, am avut noroc", a explicat un tânăr pasionat de astronomie.

"Partea de sus este albastră şi partea de jos mai galbenă, probabil datorită unei aberaţii cromatice. A fost foarte interesant, îmi doream mult să prind eclipsa. Este a doua oară când am asistat la un astfel de fenomen, însă prima dată eram foarte mică şi nu înţelegeam despre ce este vorba şi de aceea mi-am dorit nepărat să ajung astăzi aici", a menţionat o studentă care a admirat fenomenul astronomic printr-un telescop.

Alţi vizitatori au fost mai inventivi şi au venit de acasă cu măştile de sudură pentru a putea admira eclipsa fără să se aleagă cu probleme.

"A fost foarte bine, am văzut eclipsa prin masca de sudură, mi-am adus masca tatălui meu. Am fost şi jos, am făcut fotografii, m-am uitat şi prin ochelari. A mai fost o eclipsă şi în 99, dar nu mai ţineam minte, însă pot să spun că astăzi a fost foarte frumos", a explicat o vizitatoare.

Pe lângă eclipsă, într-o înlănţuire rară a fenomenelor cereşti, în această seară vom avea parte de superlună - acel moment în care astrul ceresc este cel mai aproape de Pământ - şi tot astăzi este şi echinocţiul de primăvară. Următoarea eclipsă parţială de soare va putea fi văzută din ţara noastră abia peste cinci ani, în iunie 2020.

Comenteaza