Cercetare cu fonduri zero. Cel mai modern centru de cercetare medicală din România, lăsat de izbelişte

Cercetare cu fonduri zero. Cel mai modern centru de cercetare medicală din România, lăsat de izbelişte
Una dintre cele mai importantele unităţi de cercetare medicală din ţară este lăsată de izbelişte în ceea ce priveşte finanţarea din partea autorităţilor. În cele şase luni de la inaugurare, ministerul nu a alocat fonduri, iar nici viitorul nu se arată prea strălucit. Asta pentru că unitatea medicală ar putea să primească doar 15% din suma solicitată.

Cel mai modern centru de cercetare medicală din România, inaugurat în toamna anului trecut după o investiţie de 11 milioane de euro, a fost dat uitării de către autorităţi. Ministerul Sănătăţii nu a alocat niciun ban pentru activităţile de cercetare. Totul se întâmplă în contextul în care statul român va fi obligat să restituie investiţia dacă obiectivele asumate nu vor fi atinse în termen de cinci ani.

"Uneori cred că fost făcut prea repede acest concept pentru ţară, în sensul pregătirii legislative. Suntem legaţi de sistemul financiar românesc, de buget. Nici astăzi nu există bugetul spitalului. Pentru noi nu trebuie să creeze nimic, dar este legat de semnarea contractului cadru şi aşa mai departe, iar fondurile care ar trebui să vină pe cercetare vin tot în cadrul acelui buget consolidat, deci noi deocamdată nu am beneficiat de niciun leu din partea bugetului spitalului", menţionează Florin Stamatian, directorul centrului.

Instituţia, realizată cu bani europeni, deserveşte patru arii de cercetare: imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie.

"Suntem într-o fază în care încercăm să facem să meargă centrul Imogen, care a fost creat şi a fost gândit într-un mod cu totul şi cu totul aparte. Este un centrul interdisciplinar, nu este o cercetare simplă, un serviciu clinic în care se studiază bolnavii internaţi cu o anumită afecţiune sau reacţia lor la un anumit medicament, ci încercăm să facem o cercetare mai aprofundată. Proiectul iniţial care a fost depus şi de care ne şi ţinem pentru că este monitorizat de către fondurile europene este dezvoltarea sistemului nervos de la preconcepţie la Alzheimer. Ca să faci cercetare trebuie să ai un organism viu care se intercondiţionează, se intercontrolează şi se autoreglează. Dar pentru asta este nevoie să ai oameni din foarte multe categorii; nu este suficient să ai cercetător neurolog, ci trebuie să fie personalul auxiliar de cercetare care foloseşte aparatura, trebuie să fie un colectiv care caută programe, care scrie programe şi care facilitează cercetărorului intrarea pe o anumită temă pe care o gândeşte strict numai ştiinţific, nu şi financiar sau organizatoric. Aici au fost cele mai mari greutăţi pentru că nu există astfel de structuri legiferate la nivelul Ministerului Sănătăţii. Marele succes de anul trecut a fost că s-a introdus în legea spitalelor faptul că ministerul poate finanţa activităţile de cercetare" , explică Stamatian.

În cinci ani, centrul ar trebui sa fie capabil se autofinanţeze treptat pana la 80 la sută, însă până atunci ministerul se angaja să asigure bani atât proiectele de cercetare, cât şi pentru alte cheltuieli. Din informaţiile pe care le-au aflat reprezentanţii instituţiei, banii de la guvern ar putea să vină în curând, însă din cele 80 de milioane cerute, au fost obţinute doar 12. În centrul medical îşi desfăşoară activitatea aproximativ 9 angajaţi pe bugetul de stat şi 5 angajaţi pe spital, deşi capacitatea este mult mai mare.

"Finanţarea cercetării medicale este foarte importantă pentru că prin resurse proprii am făcut cât am putut şi toţi medicii, de altfel, cât putem ne descurcăm, dar avem nevoie de susţinere ca să putem face cercetare şi nu doar cercetare, cât si muncă clinică la un nivel corespunzător timpului în care suntem. Pentru asta trebuie să ne vina fonduri din afară", explică Roxana Popa Stănilă, medic radiolog specialist.

IMOGEN, cel mai modern centru de studii avansate, interdisciplinare, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă, se află sub structura juridică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj.

Comenteaza