Al doilea dosar penal pentru fostul şef al Camerei de Comerţ

Al doilea dosar penal pentru fostul şef al Camerei de Comerţ
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Mihail Vlasov, avocat în cadrul Baroului Iași, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriu se menţionează că la 26 februarie 2013, Vlasov, în calitate de președinte al CCIR, i-a solicitat unui deputat al Parlamentului României să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect intitulat „lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta  controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de ONRC.

În schimbul susținerii proiectului, Vlasov i-a promis deputatului, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe CCIR. Deputatul era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, competentă să avizeze propunerile legislative, înainte  ca acestea să fie supuse votului în plen. În baza înţelegerii anterioare, Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru.

În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui CCIR, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către colegiul condus de Vlasov, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Bucureşti. Vlasov a mai fost trimis în judecată în alt dosar penal, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al CCIR.

Comenteaza