Apostu se întoarce la închisoare. Mită de 13.600 de euro într-un nou dosar penal

Apostu se întoarce la închisoare. Mită de 13.600 de euro într-un nou dosar penal
Sorin Apostu, fost primar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a dat acordul să revină după gratii. Va ispăşi o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

Fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, condamnat în 2014 la patru ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie şi eliberat condiţionat în luna mai a acestui an, a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei într-un alt dosar în care este acuzat că, în anul 2007, în calitate de director al Direcţiei Tehnice a Primăriei, a pretins bani de la reprezentantul unei firme pentru a interveni la funcţionari clujeni care să asigure buna funcţionare a unui hipermarket ce urma să fie deschis în oraş.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În cursul lunii septembrie 2007, inculpatul Apostu Sorin în calitate de director în cadrul Direcției Tehnice a Primăriei Municipiului Cluj Napoca, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză), suma de 850 euro + TVA/lună, pe perioadă de un an de zile, pentru ca, prin influența de care se prevala că se bucură asupra funcționarilor din cadrul autorităților de pe raza județului Cluj, care au atribuții pe siguranța alimentelor, să asigure buna funcționare, fără incidente, a noului hipermarket ce urma să fie deschis în localitate.

Ulterior, în baza pretinderii anterioare și pentru a disimula scopul în care fost solicitată suma de bani, inculpatul Apostu Sorin i-a cerut martorului să încheie un contract cu o societate agreată de inculpat.

Obiectul contractului consta în „servicii realizate de prestator în scopul implementării sistemului de management al calității și de asistență pentru actualizarea acestuia conform legislației, instructaje privind normele de igienă".

În aceste condiții, în perioada septembrie 2007 - martie 2009, prestatorul „serviciilor" a emis un număr de 16 facturi fiscale în valoare totală de 51.442.77 lei (echivalentul a aproximativ 13.600 euro la un curs mediu de 3,8 lei/euro), sumă pe care societatea reprezentată de martor a achitat-o în totalitate și care reprezintă totodată folosul ilicit obținut de inculpatul Apostu Sorin.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Apostu Sorin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Apostu Sorin.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostu Sorin, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Cluj.

Comenteaza