Şantier pentru Eurobasket. Încep lucrările în Sala Polivalentă

Şantier pentru Eurobasket. Încep lucrările în Sala Polivalentă
Sala Polivalentă va avea mai multe locuri până la vară. Capacitatea va fi mărită cu peste 2.000 de locuri.

Sala Polivalentă se află în cel mai important an al existenţei sale: în 2017 va găzdui două evenimente de mare anvergură, campionatele europene de gimnastică şi de baschet masculin. Gimnastica de nivel continental se întoarce în România după 50 de ani, iar Eurobasket va fi cea mai importantă competiţie sportivă organizată vreodată în ţara noastră.

Dacă pentru Europenele de gimnastică, din aprilie, sala corespunde în ceea ce priveşte capacitatea, chiar dacă va avea nevoie de un balon presostatic pe platoul din faţă, pe post de sală de antrenament, pentru Eurobasket, programat în septembrie, va fi nevoie de o mărire a capacităţii sălii. Momentan, sunt 7.200 de locuri, iar la terminarea lucrărilor vor fi 9.300. Iniţial s-a spus că vor fi peste 10.000 de locuri, dar acest obiectiv nu s-a putut atinge.

Lucrările vor începe chiar de luna aceasta; amplasamentul va fi predat antreprenorului luni, 23 ianuarie. Licitaţia a fost câştigată de firmele care au fost partenere şi la ridicarea sălii: Dico&Ţigănaş, partea de proiectare, şi CON-A, partea de execuţie.

16 

milioane de lei vor costa, aproximativ, lucrările pentru mărirea capacităţii sălii, bani care vin din bugetul local pe anul 2017. Proiectarea costă peste 100.000 de lei, lucrările de extindere au fost estimate la peste 8,6 milioane lei, iar dotările și utilaje costă peste 7,2 milioane lei.

„Mărirea capacităţii sălii este un <must>, ne-am angajat că vom construi mai multe locuri atunci când am solicitat organizarea unei grupe de la Eurobasket", a spus primarul Emil Boc.

Cea mai complicată parte este realizarea tribunelor de la ultimul nivel al sălii, acolo unde acum există doar o cabină pentru comentatorii TV. „Va fi o tribună în partea dinspre Someş, iar alta spre Aleea Stadion, de o parte şi de alta a posturilor de comentatori. Sigur că trebuie realizate şi căi de acces către aceste tribune. La peluze nu se fac alte tribune. De asemenea, în partea de jos, tribunele retractabile vor fi înlocuite cu altele, cu pantă mai lină, care să ajungă până aproape de marginea terenului şi să poată fi ocupate de mai mulţi spectatori. Tot ce se cumpără pentru Eurobasket va rămâne Sălii Polivalente şi va putea fi folosit la evenimente ulterioare", a spus Ionuţ Rusu, directorul general al SC Sala Polivalentă SA.

Lucrările de extindere vor bloca într-o oarecare măsură activitatea din Polivalentă. În prima parte a anului nu sunt programate evenimente artistice, ci doar meciuri. Extinderea nu va fi terminată până la începerea Campionatelor Europene de gimnastică.

La Cluj se va juca Grupa C de la Eurobasket 2017, în care, pe lângă România, vor evolua Spania, Croația, Cehia, Muntenegru și Ungaria. Cea mai mare echipă e cu siguranță Spania, cea care deține trei titluri europene, cucerite în 2009, 2011 și 2015. De asemenea, echipa iberică e campioană mondială și multiplă medaliată la Jocurile Olimpice, la Rio, în 2016, cu bronz. În ultimii ani, vedeta spaniolilor este Pau Gasol.

În grupa României, primele meciuri se vor juca pe 1 septembrie, iar ultimele pe 7 septembrie. Primele patru clasate vor merge în faza eliminatorie, care se va juca în întregime la Istanbul.

 

 

Comenteaza