Instituţiile medicale şi condiţiile de viaţă din Clujul anilor '50, în arhivele CIA. Apar şi nume precum Haţieganu, Goia, Daniello FOTO

Instituţiile medicale şi condiţiile de viaţă din Clujul anilor '50, în arhivele CIA. Apar şi nume precum Haţieganu, Goia, Daniello FOTO
În arhivele declasificate ale CIA apar mai multe informaţii despre Clujul anilor `50 - `60. În articolul de astăzi ne vom referi la câteva rapoarte ale CIA despre Cluj ca şi centru medical.

Pe lângă harta Clujului, despre care ZIUA de CLUJ a scris deja, sau obiective strategice ca aeroportul, clădirile care adăpostesc instituţiile principale, în arhivele desecretizate ale agenţiei de spionaj americane sunt şi documente despre sistemului sanitar din municipiu, despre şcoala medicală clujeană dar şi despre condiţiile de viaţă din oraş.

Într-un document datat 27 februarie 1953 (Foto ), care se referea la condiţiile de sănătate şi sanitare, se spune că populaţia Clujului este de aproximativ 120.000 de oameni, că oraşul este situat pe râul Someş iar aeroportul civil se află la 8 km est de oraş, iar liniile aeriene româno-sovietice furnizează servicii de transport către Bucureşti, Oradea, Satu Mare şi Sibiu.

În aceeaşi notă se vorbeşte despre sistemul de alimentare cu apă al Clujului, despre cine face analiza chimică şi bacteriologică a apei dar şi despre faptul că toate magazinele alimentare se află în proprietatea statului şi că acestea sunt verificate de inspectorii sanitari ai ministerului de resort (Foto ). Legat de alimentele consumate de clujeni, se spune tot aici că „nu este disponibil lapte pasteurizat în Cluj".

Agenţii CIA aveau chiar şi o hartă a clinicilor medicale clujene, unde apar trecute numele româneşti ale străzilor, unele din ele păstrate şi astăzi, cum ar fi Republicii sau Vicor Babeş (Foto ). Harta face parte dintr-un document intitulat Clinicile şcolii medicale clujene şi este datat 27 februarie 1953.

Un raport al CIA din 3 martie 1954 se referă la Facultatea de Medicină din Cluj, unde sunt prezentate în detalii toate disciplinele studiate dar şi profesorii care conduc respectivele catedre. Astfel, sunt amintiţi, printre alţii, profesorul Iuliu Haţieganu, şef la Medicină Internă, profesorul Ion Goia, şef la Simptomatologie sau profesorul Leon Daniello, şef la Boli Pulmonare (Foto ).

„Şcoala medicală clujeană este considerată a avea cel mai bun curs de medicină internă din România", se mai arată în documentul CIA.

În 1995, președintele Bill Clinton a cerut CIA să declasifice toate documentele cu valoare istorică care aveau cel puțin 25 de ani vechime. CIA a creat un instrument online de căutare CREST (CIA Records Search Tool).

Arhivele declasificate acoperă evenimente în perioada 1940-1990, incluzând detalii despre plecările criminalilor de război din Germania nazistă, tunelul de un sfert de milă de sub Berlin pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale sovieticilor, buletinele interne de informații, memorandumuri ale foștilor directori ai CIA, rapoarte despre OZN-uri și multe altele.

Comenteaza