Percheziții la Cluj într-un dosar de trafic de migranți. Peste 120 de persoane, transportate în condiţii inumane pentru zeci de mii de euro

Percheziții la Cluj într-un dosar de trafic de migranți. Peste 120 de persoane, transportate în condiţii inumane pentru zeci de mii de euro
O grupare condusă de un afgan a traficat, în doar patru luni, peste 120 de migranţi, în mijloace de transport fără aer, în cisterne, ascunşi sub autotrenuri, dând copiilor somnifere. Se plăteau sume între 5.000 şi 10.000 de euro.
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Sălaj, Cluj, Maramureș, Ilfov și a municipiului București, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat format din cetățeni turci, afgani, bulgari, moldoveni și români, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat, pe relația Irak/Siria - Bulgaria-România - Europa de Vest.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe parcursul anului 2016, pe teritoriul României și a altor state, precum Turcia și Bulgaria, s-a constituit un grup infracțional organizat cu preocupări pe linia traficului de migranți.

Grupul astfel constituit a desfășurat activități de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, adăpostire a mai multor migranți de diferite naționalități aflați temporar pe teritoriul Turciei, Bulgariei și României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat Româno-Ungare, având ca destinație țări ale Uniunii Europene, precum Franța, Germania și Belgia.

Introducerea grupurilor de migranți de pe teritoriul Bulgariei, pe cel al României avea loc, în principal, prin zona de frontieră aflată în competența Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța.

În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, grupurile de migranți erau direcționate pe un traseu prestabilit de rețeaua infracțională, după care erau transportate și adăpostite și ulterior călăuzite în vederea trecerii în mod fraudulos în Ungaria prin zona de competență a ITPF Arad și Timiș.

În activitatea infracțională, traficanții se foloseau de metode care periclitau viața și integritatea corporală a migranților, aceștia fiind transportați în număr mare în mijloace de transport fără spațiu necesar și neaerisite, în cisterne, ascunși sub autotrenuri, în condiții de temperaturi joase, cu risc de accidentare iar copiilor fiindu-le administrate somnifere, pentru a nu atrage atenția la momentul trecerii frontierei.

Astfel, în perioada octombrie 2016-ianuarie 2017 au fost traficate peste 120 persoane, depistate în tentativă de trecere frauduloasă a frontierei.

Inițial grupul infracțional organizat ce a funcționat pe teritoriul României a fost constituit și condus de către un cetățean afgan. Ulterior arestării acestuia pe teritoriul statului maghiar, conducerea grupului a fost preluată de către mai mulți cetățeni turci.

Sumele plătite de către migranți grupului pentru tranzitarea frontierelor de stat erau cuprinse între 5.000 și 10.000 euro, în funcție de destinație. Jumătate din sumă se plătea la plecarea din Turcia iar restul de către familia migrantului, la momentul ajungerii la destinație", se arată într-un comunicat de presă remis de DIICOT. 

În cauză a fost începută urmărirea penală față de un număr de 25 de suspecți.

''Față de patru cetățeni turci, membrii ai rețelei, s-a luat deja măsura arestării preventive la data de 24.01.2017, respectiv data de 29.01.2017, urmare activităților operative desfășurate în cauză, dat fiind necesitatea intervenirii pentru înlăturarea pericolului iminent la care ar fi fost expus unul dintre migranți, în vârstă de numai doi ani", se mai arată în comunicatul citat. 

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza