Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. 500 de persoane la un marş în centrul Clujului

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. 500 de persoane la un marş în centrul Clujului
Peste 500 de etnici maghiari au pornit, miercuri, într-un marş pe străzile municipiului Cluj Napoca, pentru a comemora Revoluţia maghiară din 1848, ei cântând cântece patriotice din perioada paşoptistă.

Participanţii la manifestare s-au adunat miercuri în jurul orei 11 în faţa Institutului Teorlogic Protestant din Cluj Napoca, de unde, la ora 12, au pornit în marş spre Piaţa Unirii, cântând cântece din perioada paşoptistă Etnicii maghiari au venit la marş cu steaguri ale României, Ungariei, Transilvaniei şi ale Ţinutului Secuiesc.

Printre participanţi se numără consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

Etnicii maghiari prezenţi vor depune o coroană de flori la plăcuţa generalului Bem Jozsef, de pe Bulevardul Eroilor, după care vor participa la o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail" din Piaţa Unirii din Cluj Napoca. De asemenea, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori pe clădirea fostului Hotel Biasini, unde, în perioada Revoluţiei din 1848 au înoptat revoluţionarii Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu. Tot aici va fi citit şi mesajul premierului Sorin Grindeanu, adresat cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată şi la Arad în Parcul Reconcilierii cu depuneri de coroane de flori.

 

Comenteaza