Continuă "războiul" UDMR - Jandarmerie privind incidentul de la Cluj. Interpelare la MAI a deputatului UDMR de Cluj

Continuă
"Războiul" UDMR - Jandarmerie privind incidentul de la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, când patru persoane au fost amendate fiindcă au afişat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918 în cadrul unui marş prin centrul Clujului, continuă.

UDMR şi PPMT Cluj susţin că jandarmii i-au amendat pei cei patru bărbaţi fiindcă au afişat steagul în cauză. De cealaltă parte, forţele de ordine susţin că sancţiunile au fost date pentru 'refuzul de a părăsi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acțiunilor'

Vineri, preşedinţii UDMR şi PPMT au solicitat, prin intermediul unei petiţii, un punct de vedere din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, privind incidentul de la Cluj-Napoca. Ulterior, jandarmii au publicat imagini foto şi video din timpul incidentului, pe reţelele de socializare, pentru a clarifica situaţia. 

Chiar şi aşa, deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond nu se lasă înduplecat şi anunţă că va adresa o interpelare ministrului de interne, prin care va solicita informații suplimentare cu privire la procedura urmată de angajații Jandarmeriei Române la manifestațiile desfășurate în data de 15 martie la Cluj Napoca. 

"Jandarmeria dezinformează și încearcă cu orice preț să învinovățească Uniunea pentru prejudiciile aduse persoanelor care au purtat drapelul Transilvaniei în cadrul marșului comemorativ din 15 martie. Czirmay Zoltan a participat, în calitate de organizator, la ședința dinaintea evenimentului, în care au fost discutate, împreună cu reprezentanții Jandarmeriei, detaliile desfășurării marșului.

În cadrul acestei întâlniri, reprezentanții Jandarmeriei au atenționat organizatorul asupra faptului că el însuși va trebui să își asume răspunderea asupra oricărui eventual incident sau gest încălcare a legii. Mai mult, reprezentanții Jandarmeriei i-au comunicat, în repetate rânduri, poziția acestei instituții, potrivit căreia, steagul Transilvaniei generează ură și discriminare. Este evident faptul că, prin aceste avertismente, Jandarmeria a încercat intimidarea organizatorului", a spus deputatul UDMR.

La rândul său, organizatorul marşului declară că nimeni din UDMR nu a cerut excluderea celor patru persoane din rândul participanților la marș, aşa cum susţin jandarmii. 

"În cadrul ședinței de informare care a avut loc la sediul Jandarmeriei, cu două zile înaintea desfășurării evenimentelor din 15 martie, am fost avertizați cu privire la faptul că este interzisă purtarea drapelului Transilvaniei în timpul marșului, deoarece acest steag provine din perioada dinaintea anului 1918 și nu reprezintă actuala națiune majoritară.

De asemenea, am fost informați că, în cazul în care vreun participant la marș ca avea asupra sa un astfel de steag, avem obligația, în calitate de organizatori, să atenționăm persoanele în cauză solicitându-le să renunțe la purtarea drapelului.

Nici eu, nici colegii mei organizatori, nimeni din UDMR nu a cerut excluderea acestor persoane din rândul participanților la marș. Noi am informat Jandarmeria doar în legătură cu data și locul de desfășurare al evenimentului, însă nu am cerut aprobare nici pentru purtarea steagurilor și nici pentru îndepărtarea acestora.

Afirmația Jandarmeriei prin care această instituție insinuează că eu, în calitate de organizator sau UDMR am fi solicitat scoaterea persoanelor din mulțime sau îndepărtarea acestor drapele - este neadevărată', a relatat Czirmay Zoltan, principalul organizator al evenimentului. Csoma consideră că poate era mai util dacă, înaintea desfășurării evenimentului ar fi dezvăluit opiniei publice, poziția și avertismentele Jandarmeriei în legătură cu steagul Transilvaniei.

Deputatul a mai adăugat că va adresa o interpelare ministrului de interne, pe care o va prezenta în ședința de plen a Camerei Deputaților. Interpelarea conține două întrebări: prima se referă la scopul și justificarea procedurii urmate de jandarmi, iar a doua întrebare vizează clarificarea legitimității folosirii drapelului Transilvaniei.

Peste 500 de etnici maghiari au participat la marşul prin centrul Clujului, pentru a comemora Revoluţia maghiară din 1848, ei cântând cântece patriotice din perioada paşoptistă. Printre participanţi s-au numărat consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

VEZI şi Jandarmii clujeni răspund acuzaţiilor UDMR privind incidentul de la Ziua Maghiarilor cu imagini FOTO/VIDEO

Comenteaza