S-a dezamorsat conflictul de la calea ferată. Acord între administrație și sindicate

S-a dezamorsat conflictul de la calea ferată. Acord între administrație și sindicate
Administraţia CFR SA şi sindicatele feroviare au semnat miercuri seara un acord care asigură cadrul legal de funcţionare a companiei, până la semnarea contractului colectiv de muncă 2017/2018, şi păstrarea drepturilor esenţiale pentru salariaţi precum sporurile, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă şi a ajutoarelor sociale.

În cadrul discuţiilor s-a stabilit ca după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli - publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor pentru consultare publică - administraţia şi reprezentanţii salariaţilor să identifice şi să promoveze o grilă de salarizare bazată pe coeficienţi de ierahizare care să reflecte în mod echitabil importanţa funcţiilor şi a meseriilor la CFR SA.
 
Pe agenda întâlnirii s-au mai aflat subiecte precum îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, importanţa continuării programelor de investiţii în infrastructura feroviară şi asigurarea unor relaţii de muncă echitabile.
 
Administraţia companiei consideră drept esenţială continuarea colaborării şi menţinerea unui dialog transparent în relaţia cu reprezentanţii salariaţilor, astfel încât prin aceste eforturi comune să se asigure buna desfăşurare a activităţii feroviare.

La sediile CFR SA și CFR Călători au avut loc noi runde de negocieri pentru încheierea de acorduri sau acte adiționale la CCM. Au fost analizate şi discutate soluţii pentru revendicările şi problemele salariaților.
După ședința de guvern, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mers să se asigure că ambele părți - administrațiile și organizațiile sindicale - pot ajunge la o înțelegere.

Companiile feroviare au parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale CCM) şi au respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetelor pentru acest an.

În bugetele CFR SA și CFR Călători sunt prevăzute creșteri salariale. Bugetele vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. În prezent, proiectele se află pe circuitul de avizare. Liderii sindicali au informat conducerea ministerului cu privire la faptul că oprirea spontană a lucrului a fost organizată pe internet de către salariați.

“Am avut în vedere mărirea anvelopei salariale pentru angajații feroviari. Se pare că mesajul acesta nu a ajuns în teritoriu. Ca lideri de sindicat, spuneți că nu susțineți acest protest spontan. Cu toate acestea,  fac apel și la dvs să vă asigurați că informația despre creșterea salarială va ajunge la oameni”, a declarat Cuc.  

Ministrul a avut mai multe întâlniri cu administrațiile feroviare și cu reprezentanții federațiilor sindicale, inclusiv pe 21 martie. În cursul dimineții el a discutat în ședința operativă despre oprirea spontană a lucrului cu directorii celor două companii și a participat la teleconferința organizată de CFR Infrastructură cu toate regionalele feroviare din țară.

Traficul a 114 garnituri a fost afectat de greva angajaţior CFR de miercuri, 13 garnituri fiind oprite la Gara de Nord, 39 la Braşov, 38 la Galaţi și 23 la Timişoara. Ulterior, trenurile au pornit din gările CFR Cluj-Napoca şi Craiova, cu întârzieri de până la 200 de minute. Sute de călători au fost afectaţi de greva spontană a angajaţilor CFR.

Comenteaza