Raport RSF: Presa din România, "manipulată şi spionată"

Raport RSF: Presa din România,
Organizaţia Reporters Sans Frontières (RSF) a realizat un clasament al libertăţii presei pentru care au fost luate în considerare pluralismul, independenţa, climatul şi autocenzura, cadrul legislativ, transparenţa şi calitatea infrastructurii din mass-media.

Presa din România se situează, în clasamentul RSF, pe locul 46 din 180, poziţie "justificată" în raport prin "Politizarea excesivă a mass-media, mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrarea unor agenţi din serviciile secrete în rândul angajaţilor din presă - acestea au fost efectele pe care le-a avut transformarea mass-media într-un instrument de propagandă politică, un fapt vizibil în special în anii electorali".

Faţă de anul anterior, presa din România a urcat în clasament trei poziţii şi pare a avea cel mai bun scor din zonă, mass-media din ţările vecine situându-se pe locuri inferioare.

Evaluarea s-a făcut pe baza unui chestionar cu 87 de întrebări vizând pluralismul, independenţa, climatul şi autocenzura, cadrul legislativ, transparenţa şi calitatea infrastructurii din mass-media.

Comenteaza