Povestea româncei ale cărei fete sunt blocate în Fâșia Gaza cu un tată palestinian violent. S-au cunoscut la Cluj

Povestea româncei ale cărei fete sunt blocate în Fâșia Gaza cu un tată palestinian violent. S-au cunoscut la Cluj
Hooda e o româncă musulmană, de 47 de ani, care, în 17 ani, și-a văzut copiii o singură dată, timp de 11 zile. Povestea ei e dură. Și, din păcate, nu e un caz singular. Cazul lor e cunoscut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de peste șase ani, însă autoritățile spun că nu pot face nimic fiindcă fetele nu au documente românești.

Cum era să te convertești la Islam, în Iași, pe vremea lui Ceaușescu

Părinții ei au botezat-o Cerasela. A crescut în Iași, împreună cu ai ei și cu sora mai mare. La 15 ani, s-a convertit la Islam, singură. „Am descoperit islamul prin literatură, nu prin scrieri teologice", îmi spune ea. „De fapt, eu căutam un răspuns: ce e Dumnezeu, de ce ne-a creat, ce vrea, de fapt, de la noi?"

Pe vremea aia, nu era atât de simplu să găsești informații. Întâi, a dat peste 1001 de nopți. „Chiar dacă e o poveste, sunt foarte multe lucruri care sunt reale vizavi de bazele credinței islamice." De aici a învățat shahada, mărturisirea de credință - primele ei cuvinte în arabă.

Încet-încet, a adunat mai multe informații. La 14 ani citea din Dimitrie Cantemir. „Le-am adunat, câte-un pic, câte-un pic, de la Cantemir, din 1001 de nopți, mai târziu am dat peste Taha Hussein." A găsit răspunsurile pe care le căuta în Islam.

Într-o zi, de una singură, pur și simplu a spus mărturisirea de credință. „Și așa m-am convertit la Islam."

S-a convertit singură, fără martori, fără nimic. „Unii zic că trebuie să existe martori, dar eu sunt un pic mai profundă. Cred că Dumnezeu este cel mai bun martor." A păstrat lucrul ăsta secret mult timp, așa că părinții au aflat târziu, când era deja studentă la Psihologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", din Iași.

Avea 23 de ani când și-a pus hijabul prima oară.

Citeşte reportajul integral pe vice.ro. 

Comenteaza