Fraudă cu bani europeni. Un fost primar din Cluj şi-a recunoscut vinovăţia la DNA

Fraudă cu bani europeni. Un fost primar din Cluj şi-a recunoscut vinovăţia la DNA
Un fost primar din judeţul Cluj a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare, împreună cu fiul său. Cei doi şi-au recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi anume complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

Este vorba despre fostul primar din comuna clujeană Mănăstireni, Petru Coldea, şi fiul acestuia, Petrică. 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2010-2011, fiul a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente cu conținut nereal, pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață.

O parte din documentele respective (adeverințe), semnate de inculpatul Petru Coldea, în calitate de primar al comunei Mănăstireni, din județul Cluj, atestau în mod nereal faptul că fermierul deținea un număr de 80 de oi.

La cererile unice de plată pe suprafață inculpatul Petrică Coldea a depus și un contract de închiriere a unei suprafețe de teren de 36 ha, încheiat cu Primăria Mănăstireni, reprezentată de Petru Coldea, document care nu putea fi încheiat fără ca beneficiarul să dețină animalele indicate în cerere.

Prin aceste demersuri fiul primarului a obținut pe nedrept de la APIA suma de 97.309 lei. În cauză, APIA s-a constituit ca parte civilă pentru suma de 97.300 de lei, prejudiciu achitat în totalitate de Petrică Coldea. Dosarele de urmărire penală ale celor doi, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise Tribunalului Cluj.

Comenteaza