Un singur premiu pentru Cluj la Gala AFCN

Un singur premiu pentru Cluj la Gala AFCN
Gala premiilor acordate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) pentru 2017 a avut loc, luni seara, la Bucureşti, printre nominalizaţi numărându-se mai multe ONG-uri şi asociaţii din Cluj.

Un singur premiu a ajuns la Cluj şi anume cel pentru rezistență în cultură (se acordă unei organizații care continuă să‐și desfășoare activitatea de peste 10 ani). Este vorba despre Casa Tranzit.

"Ne simţim foarte onoraţi, în primul rând fiindcă am fost nominalizaţi printre proiecte serioase şi consistente. M-am gândit care ar fi elementul de rezistenţă în cazul nostru şi cred că este faptul că am putut păstra un spaţiu cultural ca şi un loc liber şi independent timp de 20 de ani", a declarat Csilla Konczei, lector la Facultatea de Litere a UBB și soția politicianului maghiar Eckstein-Kovacs Peter.

Casa Tranzit a sărbătorit 20 de ani de existenţă, în octombrie 2017, cu un festival. Invitaţi au fost artiști, operatori culturali din diferite domenii ai căror producții sunt reprezentate în arhiva Fundației Tranzit, pentru a regândi și reinterpreta opera lor, și pentru a produce performance-uri și intervenții noi pe baza acestei reinterpretări. Festivalul a inclus o serie de concerte, dans, performance-uri, instalații, dezbateri publice și mese rotunde, iar arhiva prelucrată a Fundației Tranzit a fost prezentată publicului larg în forma unei expoziții.

Lista premiilor AFCN 2017

2. Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public - se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.

Asociația Studio Basar - Cristi Borcan & Alex AxinteCentrul - Comunitar Tei Școala de oraș

3. Premiul pentru activare interdisciplinară - se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse domenii creative.

Asociația Quantic - Ioana Florea - Urban Collectors

4. Premiul pentru comunicare și mediere culturală - se acordă unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății, formarea de publicuri noi sau dezvoltarea de audiențe.

Asociația Vira - Ionut Andrei Craciun - Primul meu film documentar Bârlad

5. Premiu pentru incluziune socială și dialog intercultural - se acordă pentru o inițiativă care a implicat grupuri minoritare sau categorii defavorizate.

Asociația ADO - Katia Pascariu - Proiecte din 2017

6. Premiul pentru antreprenoriat cultural - se acordă unei organizații care a derulat proiecte culturale sustenabile și a promovat potențialul acestora de generatoare de venituri.

Asociația Auăleu - Christine Cizmaș, Ovidiu Mihaiță - Scârț Loc Lejer

7. Premiul pentru soluții inovatoare în promovarea patrimoniului - se acordă unei inițiative care contribuie la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă.

Asociația Maria - Doina Sturdza - Batem fierul la conac

8. Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial - se acordă unei inițiative care a adus în actualitate și a făcut relevant pentru societatea contemporană patrimoniul imaterial, punându-i în valoare resursele identitare.

Asociația Culturală Control N - Iulia Rugină - Disco BTT

9. Premiul pentru promovarea culturii române în lume - se acordă unei inițiative care a activat colaborări și parteneriate internaționale în 2017 și a prilejuit întâlnirea publicului internațional cu artiști sau producții artistice din România.

Asociația Film Monitor - Copel Moscu BIEFF - Bucharest International Experimental Film Festival

10. Premiul pentru management cultural - se acordă unei persoane care a contribuit prin activitatea depusă la demararea unui proiect important pentru creația contemporană, la consolidarea unui context cultural pentru comunitatea artistică și/sau la crearea unei structuri

Matei Bejenaru (IS)

11. Dat fiind că 2018 marchează Centenarul Marii Uniri a fost acordat un premiu special pentru proiecte dedicate acestei celebrări.

Asociația România Culturală - Anca Beatrice - Todireanu Regina soldat

Conform regulamentului juriul 2017 a fost format din reprezentanții premianților din 2016 care au răspuns invitației de participare. Din juriu au făcut parte Florin Bobu (Asociația 1+1), Suzana Dan (Asociația Ephemair), Mirela Duculescu (Fundația Pro Patrimonio), Stefania Ferchedău, Andreea Iager Tako (Asociația Casa Plai), Petronela Ionescu (Asociația Reactor de creație și experiment), Raluca Negulescu Balaci (Fundația „Policy Center for Roma and Minorities"), Doina Vella (Asociația Miliția Spirituală).

 

Comenteaza