La Nera Mureşan, sechestrul este legal

La Nera Mureşan, sechestrul este legal
Inspectorii controlează activitatea paznicilor implicaţi într-un incident sâmbăta trecută. Reprezentanţii Nera Mureşan Security au trimis un drept la replică din care aflăm că agenţii de pază din Kaufland pot sechestra şi percheziţiona clujenii aflaţi la cumpăraturi.

ZIUA de Cluj a sesizat OPC în urma unui incident petrecut sâmbăta trecută, în care mai mulţi cumpărători, printre care şi un reporter ZIUA de Cluj, au fost sechestraţi şi percheziţionaţi abuziv de către agenţii de pază ai Nera Mureşan. Directorul OPC Cluj, Lenuţa Suţeu, a menţionat că a înregistrat sesizarea ZIUA de Cluj şi o echipă de inspectori ai Oficiului au controlat activitatea Nera Mureşan. “Mâine (astăzi – n. red.) o să vă transmitem concluziile controlului”, a declarat Lenuţa Şuteu.

Reprezentanţii Nera Mureşan au transmis marţi un drept la replică. Ştefania Adina Mureşan, manager al Nera Mureşan, consideră că agenţii de pază ai societăţii şi-au desfăşurat activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare.

“Conform Legii 333/08.07.2003, Art. 48 lit. d, agentul de pază are următoarele atribuţiuni: să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să oprească şi să predea Poliţiei pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri”, se arată în dreptul la replică. 

 

Agenţii de pază au propriile lor legi

 

Reprezentanţii Nera Mureşan au prezentat şi planul de acţiune stabilit pentru supermarket-ul Kaufland. Conform acestuia, agenţii de pază ai supermarket-ului au încălcat mai multe dintre normele prevăzute.

Astfel, atribuţiunile specifice ale paznicilor din Kaufland, conform dreptului la replică trimis de Nera Mureşan, sunt: “Să sesizeze prezenţa persoanelor care nu justifică activitatea, în cazul în care depistează persoane care au sustras bunuri; are obligaţia de a anunţa dispecerul de serviciu şi postul

Acces personal în vederea controlului corporal şi al bagajelor acestuia; ţinuta agentului este civilă, îngrijită şi fără elemente menite să atragă atenţia asupra sa”. Nici una dintre atribuţii nu prevede faptul că agenţii de pază au dreptul de a efectua percheziţii corporale în cadrul controalelor de rutină. Pe de altă parte, Legea nr. 333/2003 prevede ca agenţii de pază să fie îmbrăcaţi în ţinute care să poarte insignele companiei de care aparţin.

 

Au uitat deja de percheziţiile corporale

 

Din dreptul la replică trimis de către reprezentanţii Nera Mureşan am aflat identitatea agentului de pază implicat în incidentul de sâmbătă: Adrian Ghiran.

Acesta recunoaşte că a efectuat un control de rutină asupra unor cumpărători. “Şi cu ecusonul firmei în mână i-am îndrumat la camera LIV, spunându-le «Vă rog să mă însoţiţi la un control de rutină»”, susţine Adian Ghiran, citat de către şefii săi. Din nou, agentul de pază a încălcat Legea 333/2003, deoarece în lege nu sunt prevăzute controalele de rutină. în dreptul la replică al Nera Mureşan nu se face nici un fel de referire asupra faptului că reporterul ZIUA, implicat alături de alţi cumpărători în incident, a fost percheziţionat corporal, ceea ce reprezintă o altă încălcare a legislaţiei.

Atât reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, cât şi reprezentanţii APADOR-CH şi cei ai unei asociaţii profesionale a agenţilor de pază şi protecţie au calificat gestul angajaţilor Nera Mureşan drept un abuz.

 

Alţi clienţi Kaufland nemulţumiţi

 

Din acelaşi drept la replică trimis pe adresa redacţie aflăm că angajaţii Nera Mureşan nu sunt implicaţi pentru prima dată într-un asemenea incident.

“Un caz similar cu cel al ziaristului, nemulţumit de fapul că o firmă de pază, angajată de un beneficiar pentru a-şi asigura ordinea şi paza pe perimetrul pe care îşi desfăşoară activitatea, pentru protecţia sa, cât şi a clienţilor, a fost semnalat anul trecut, în acelaşi magazin, când o clientă nemulţumită şi revoltată, neobişnuită cu o asemenea procedură, ne-a trimis un mail prin care solicita 3 milioane de euro despăgubire Statului Român pentru distrugerea drepturilor constituţionale (vă stăm la dispoziţie cu acest mail)”.

Reprezentanţii Nera Mureşan consideră că sechestrările şi percheziţiile corporale sunt una dintre cele mai bune modalităţi de a creşte siguranţa în magazine.

 “Această procedură este frecventă nu numai în acest magazin, probabil mulţi dintre cei care vor citi acest drept la replică se vor recunoaşte în această postură de rutină, care nu face decât să întărească sentimentul de siguranţă şi civilizaţie a locului în care îţi desfăşori cumpărăturile”, se mai arată în documentul Nera Mureşan.

 

Percheziţia o obligaţie cotidiană specifică

 

IPJ Cluj, prin Biroul mass-media, cât şi societăţile de pază şi protecţie consultate de către ZIUA de Cluj au declarat că agenţii de pază ai Nera Mureşan aveau dreptul să reţină şi să percheziţioneze reporterii ziarului numai în condiţiile în care deţineau dovezi clare că aceştia au comis o infracţiune.

De asemenea, IPJ Cluj a menţionat că agenţii de pază ai Nera Mureşan erau obligaţi să întocmească şi un proces-verbal. “Menţionăm, de asemenea, conform legilor în vigoare, că agentul de pază nu este obligat să întocmească proces-verbal asupra persoanelor care sunt doar suspecte, nefăcând obiectul unei infracţiuni, considerându-se acest control de rutină o obligaţie cotidiană specifică atribuţiunilor de serviciu”, se arată, însă, în dreptul la replică al Nera Mureşan.

Comenteaza