1 Mai în Hoia şi pe Valea Gârbăului, cu mici, bere şi muzică populară

1 Mai în Hoia şi pe Valea Gârbăului, cu mici, bere şi muzică populară

Sute de persoane petrec Ziua Muncii în zonele de agrement de lângă Cluj-Napoca, la Hoia şi Valea Gârbăului, la picnic cu mici la grătar şi bere, dar şi cu spectacole de muzică şi jocuri populare.

În zona de agrement Pădurea Hoia, situată în proximitatea Parcului Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, în aer liber, Consiliul Judeţean Cluj a pregătit, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, pe o scenă special amenajată, un spectacol de cântece şi jocuri populare, cu horitori, solişti vocali, jucăuşi şi ceteraşi din mai multe zone etnofolclorice ale Transilvaniei.

De asemenea, pe toată durata zilei, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni va avea amplasate standuri unde vor fi prezentate meşteşugurile tradiţionale: roata olarului, războiul de ţesut sau crestăturile în lemn. Totodată vor fi aduse spre vânzare produse realizate în bucătăria tradiţională, podoabe şi alte obiecte.

”Ziua de 1 Mai reprezintă pentru multe culturi ale lumii o sărbătoare tradiţională a primăverii şi este cunoscută pe plan internaţional ca Ziua Muncii. În ţara noastră, această zi se sărbătoreşte de aproape 130 de ani. Clujenii sunt norocoşi că pot ieşi în natură pentru a petrece alături de cei dragi. În trecut, Pădurea Hoia de lângă Cluj-Napoca era gazda festivităţilor legate de ziua de 1 Mai, astfel că s-a dorit revenirea la acest obicei. În acest sens, evenimentul, care se desfăşoară la fel ca altădată, cu mici la grătar şi bere pe lângă spectacole, îşi propune atât atragerea locuitorilor oraşului spre spaţiile verzi pentru socializare şi relaxare, cât şi promovarea şi valorificarea patrimoniului şi valorilor culturale tradiţionale”, au declarat reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

Un pensionar care a venit împreună cu familia la Hoia şi-a amintit cum venea, în tinereţe, la mici şi bere: ”Înainte de 1989, mergeam de 1 Mai la defilare, în Cluj, după care veneam la Hoia. Erau şi atunci spectacole de muzică şi dansuri populare, berea era ieftină, duceam de acasă mici şi slănină la prăjit. Era evadarea noastră, momente pe care nu le uiţi, ne bucuram de lucruri simple”.

Şi Primăria Cluj-Napoca s-a implicat în pregătirile pentru sărbătorirea, la iarbă verde, a zilei de 1 mai, astfel că a luat măsuri pentru pregătirea mai multor zone de agrement de lângă muncipiu: zona Picnic Valea Gârbăului, unde au fost amenajate 3 mese cu un total de 18 grătare, parc Detunata, parc Colina, parc Între Lacuri, Baza Sportivă Gheorgheni, parc Parâng - Negoiu, parc Rozelor, Plaja Grigorescu, parc Cetăţuie, esplanada mal Someş – B-dul 1 Decembrie 1918, parc Slănic. Aici au fost făcute lucrări de cosire şi igienizare şi tratamente de combatere a căpuşelor.

O familie care locuieşte în cartierul Zorilor a venit pe Valea Gârbăului la picnic, profitând de grătarele amplasate de Primăria Cluj-Napoca.

”Avem mici, carne de pui, am adus bere şi suc pentru copii, ne relaxăm. Aproape ca pe vremuri, aşa e tradiţia la clujeni, să ieşim la iarbă verde de 1 Mai, copiii mai joacă un fotbal, e bine că e soare”, a spus Pavel, bărbatul care a venit să sărbătorească Ziua Muncii în natură.

Comenteaza