1,7 miliarde pentru extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Vor fi cumpărate cinci avioane F-16

1,7 miliarde pentru extinderea bazei aeriene de la Câmpia Turzii. Vor fi cumpărate cinci avioane F-16
Americanii şi-au trimis la Cluj cele mai tari avioane de luptă | Foto: facebook.com/ForteleAerieneRomane

Guvernul a aprobat o investiție de 1,67 miliarde de lei în extinderea și dezvoltarea bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii pe 370 ha, în perspectiva achiziției de către statul român a cinci noi avioane americane multirol F-16 de la Portugalia.

Investiția, eșalonată pe cinci ani, necesită exproprierea a peste 370 ha de terenuri private din extravilanul comunei Luna, județul Cluj, situată lângă bază, terenuri aflate în posesia a 1.326 de proprietari, cărora statul le va plăti despăgubiri de 1,18 milioane de lei, conform profit.ro.

Ministerul Apărării din Portugalia a confirmat oficial, în iulie, că va vinde alte cinci avioane de vânătoare F-16 către România, iar guvernul de la Lisabona va achiziționa alte aparate din Statele Unite pentru a le înlocui pe acestea. România a încheiat, în 2013, un contract cu Portugalia, de 628 milioane euro, cu taxa pe valoarea adăugată, care viza achiziția a 12 avioane F-16.

Primele șase aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în septembrie 2016, următoarele trei în decembrie 2016, iar ultimele trei, în octombrie 2017.

 

Comenteaza