26 ianuarie, ziua de naştere a lui Ceauşescu

26 ianuarie, ziua de naştere a lui Ceauşescu
Anul acesta, pe 26 ianuarie, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 99 de ani. Au trecut aproape trei decenii de la sărbătorirea cu fast a "conducătorului iubit", momente în care toată ţara răsuna de ode închinate dictatorului.

Deşi mereu îşi sărbătorea data naşterii pe 26 ianuarie, se pare că fostul dictator s-a născut, de fapt, cu trei zile mai repede, pe 23. 

Apărut pe lume în toiul iernii, într-o comună din Scorniceşti, judeţul Olt, Nicolae Ceauşescu ar fi fost întregistrat mai târziu în documentele primăriei, fie din neglijenţa tatălui, fie din cauza funcţionarului care nu ţinea prea exact evidenţele, la acea vreme nefiind prea strictă procedura de înregistrare la Starea Civilă.

Ceauşescu a crescut într-o familie de țărani cu 10 copii. Tatăl său, Andruță, avea 3 hectare de pământ, câteva oi și se ocupa de agricultură Mama lui, Lixandra, era o femeie supusă și muncitoare.

Nicolae a făcut patru clase la școala din sat, iar la vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. În acei ani a intrat în contact cu mişcarea muncitorească, iar, din noiembrie 1933, În noiembrie 1933 devine membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formațiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme.

Trei ani mai târziu, Nicolae Ceauşescu care devenise activ, încercând să coaguleze celulele comuniste, este arestat şi ajunge la Închisoarea Doftana unde îi întâlneşte pe comuniştii Vasile Luca, Alexandru Moghioroș și apoi pe Gheorghe Gheorghiu-Dej și Gheorghe Apostol.

După eliberare, o cunoaşte pe Elena Petrescu, activistă comunistă din București, cu care se căsătoreşte în decembrie 1947. 

În mai 1948, după preluarea puterii de către comuniști, în urma abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, Nicolae Ceaușescu este numit subsecretar de stat în ministerul Agriculturii, în Guvernul Petru Groza, iar doi ani mai târziu, este numit ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei.

După moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român redenumindu-l Partidul Comunist Român şi decide schimbarea numelui oficial al țării din Republica Populară Română în Republica Socialistă România.

Odată ajuns la putere Ceauşescu se înconjoară de oameni loiali, instaurând un regim totalitar care se sfârşeşte abia în 1989, odată cu executarea dictatorului şi a soţiei acestuia.

Dacă în anii '70 măsurile economice drastice luate de fostul dictator erau la început, în anii '80 situaţia devenea de nesuportat. Lipsurile, frigul, foamea, dar şi suprimarea totală a libertăţii de exprimare şi interzicerea liberei circulaţii în afara ţării au făcut ca, în decembrie 1989, poporul să se răsvrătească, pornind revoluţia care avea să scoată România de sub dictatura instaurată de comunişti.

 

 

Comenteaza