Alertă în lumea medicală! Un bărbat a murit imediat după ce a mâncat carne din cauza unei alergii provocată de o căpușă

Alertă în lumea medicală! Un bărbat a murit imediat după ce a mâncat carne din cauza unei alergii provocată de o căpușă

A fost înregistrat primul deces confirmat din cauza unei alergii la carne declanșate de căpușe.

Savanții au confirmat primul caz documentat de deces cauzat de sindromul alpha-gal, o alergie severă la carne roșie provocată de mușcătura unei căpușe. 

La patru ore după ce a mâncat friptură în timpul unei excursii cu cortul în familie, un bărbat în vârstă de 47 de ani din New Jersey, pilot de linie, s-a îmbolnăvit grav. După ce până a doua zi părea să își fi revenit, a suferit o anafilaxie fatală după ce a mâncat un hamburger doar două săptămâni mai târziu.

La autopsie nu s-au găsit cauze evidente, iar moartea a fost inițial declarată “neexplicată”. Ulterior, analizele de sânge post-mortem au arătat că bărbatul, în rest sănătos, dobândise o alergie severă la carnea roșie din cauza mușcăturii unei căpușe stelare singuratice (Amblyomma americanum), scrie sciencealert.com.

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia, conduși de alergologul Thomas Platts-Mills, au analizat probe post-mortem și au descoperit niveluri foarte ridicate de anticorpi alfa-gal și de tryptază, marcator al reacțiilor alergice fatale de tip anafilaxie. 

Sensibilizarea s-a produs, potrivit specialiștilor, în urma mușcăturilor de larve ale căpușei Lone Star, deseori confundate cu “chiggere” (mici insecte). 

Profesorul Platts-Mills avertizează că simptomele grave pot apărea la câteva ore după consumul de carne (vită, miel, porc) și cere medicilor să investigheze dureri abdominale inexplicabile în regiuni unde această căpușă este răspândită. 

Simptomele sindromului alfa-gal includ erupții cutanate, strănut, dureri de cap, dureri abdominale, diaree, leșin, greață, vărsături și umflarea buzelor, gâtului, limbii sau pleoapelor.

„Informațiile importante pentru public sunt: ​​în primul rând, durerea abdominală severă care apare la 3 până la 5 ore după consumul de carne de vită, porc sau miel trebuie investigată ca un posibil episod de anafilaxie; și, în al doilea rând, mușcăturile de căpușă care provoacă mâncărime mai mult de o săptămână sau larvele de căpușe numite adesea «chiggeri» pot induce sau crește sensibilizarea la carnea derivată din mamifere”, avertizează Platts-Mills.

Acest caz tragic schimbă paradigma: alergia alpha-gal nu este doar incomodă, ci poate fi letală, iar riscul crește odată cu expansiunea căpușei.

Comenteaza