Alcoolemie de 1,94 şi 3 vieţi secerate de 17, 18 și 25 de ani pe DN1 / Judecătorii NU au dat maximul pedepsei, deoarece inculpatul are "conştiinţa încărcată" şi e "stigmatizat social"

Alcoolemie de 1,94 şi 3 vieţi secerate de 17, 18 și 25 de ani pe DN1 / Judecătorii NU au dat maximul pedepsei, deoarece inculpatul are "conştiinţa încărcată" şi e "stigmatizat social"
| Foto: Alba 24

Judecătoria Alba Iulia a motivat hotărârea prin care a dispus, în 29 mai 2024, condamnarea șoferului de 19 ani, care, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a omorât trei tineri în accident rutier pe DN1, în zona comunei Sântimbru, judeţul Alba.

Pe 27 august 2023 a avut loc accidentul mortal, la ieșirea din localitatea Sântimbru, județul Alba. Șase persoane care mergeau pe marginea DN 1 au fost izbite de șoferul beat, trei tineri fiind declarați decedați, iar alţi trei fiind răniţi. Cei trei tineri decedați aveau 17, 18 și 25 de ani.

Eduard Norbert P. a fost condamnat săptpmâna trecută la pedeapsa rezultantă de 5 ani de închisoare şi daune morale în valoare de 895.000 de euro. Magistratul a ținut seama de faptul că acesta a recunoscut faptele, este integrat în societate și a considerat că și victimele se fac vinovate în procent de 10 la sută, a informat ziarulunirea.ro

Tinerii mergeau pe acostament, noaptea, fără veste reflectorizante și pe partea opusă celei în care ar fi trebuit să se deplaseze potrivit legislației. Tânărul șofer a primit 4 ani și 6 luni pentru ucidere din culpă (din maximul de 7 ani și 6 luni) și 1 an și 6 luni (din maximul de 5 ani) pentru conducere sub influența alcoolului. Prin contopire a rezultat condamnarea la 5 ani în regim de detenție.

Eduard Norbert P. a declarat că anterior a consumat 7 beri și 100 ml de whisky, rezultând o alcoolemie de 1,94 g/l alcool pur în sânge, la prima probă.  Acesta circula la momentul producerii accidentului  cu o viteză aproximativă de 119 km/oră, pe un drum cu limitare de 50 km/h.

"Scopul pedepsei nu este acela de a repara suferinţa membrilor familiilor victimelor, scop pe care, de altfel, nici nu l-ar putea îndeplini vreodată, întrucât o viaţă nu poate fi înlocuită nicicând prin executarea de către autor a unei pedepse, oricât de aspră ar fi aceea, ci sancţionarea autorului pentru fapta comisă, dar şi prevenirea comiterii de noi infracţiuni, atât de către autor, cât şi de către alte persoane.

Astfel, instanţa are în vedere faptul că se poate observa cu uşurinţă că inculpatul regretă în mod real consecinţele acţiunilor sale şi emană un sentiment evident de ruşine”, a susținut magistratul, care și-a întemeiat aceste concluzii și pe analiza inculpatului în sala de judecată.

„Ţinând cont de gravitatea faptelor sale şi a consecinţelor acestora, se are în vedere şi aceea că un inculpat în vârstă de 19 ani a fost capabil să ceară, de două ori, iertare familiilor victimelor, în condiţiile în care judecata a avut loc în şedinţă nepublică, aşadar fără a mai avea susţinerea psihică a altei persoane decât a apărătorului său ales.

Ceea ce instanţa doreşte să puncteze este că spre deosebire de alţi inculpaţi, deopotrivă minori şi majori, acesta a înţeles consecinţele faptelor sale şi execută deja două pedepse neprevăzute de legea penală, pe aceea a conştiinţei îngreunate de gravitatea deosebită a consecinţelor şi pe aceea a stigmatizării sociale, care probabil îl vor însoţi pentru tot restul vieţii sale”, a concluzionat judecătorul. Hotărârea a fost, deja, contestată de o parte dintre părțile civile.

Decizia nu este definitivă, fiind cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Comenteaza