4 ani de la #COLECTIV: 64 de morți, niciun vinovat. Încep cercetările după apariţia imaginilor ținute ascunse

4 ani de la #COLECTIV: 64 de morți, niciun vinovat. Încep cercetările după apariţia imaginilor ținute ascunse
| Foto: Andreea Alexandru/Mediafax

În urmă cu 4 ani, în seara de 30 octombrie 2015, peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragicul eveniment petrecut la clubul Colectiv. 

În urma incendiului care s-a declanşat, în seara de 30 octombrie 2015, de la o scânteie de artificii în clubul Colectiv din Capitală, au murit 64 de persoane, iar alte câteva zeci au suferit arsuri.

În acea seară şi-au pierdut viaţa şi membri ai trupei Goodbye to Gravity care susţineau un concert de lansare a unui nou album - basistul Alex Pascu, bateristul Bogdan Lavinius Enache, chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru.

În noaptea tragediei, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunța că 27 de persoane au murit și 162 de persoane au fost spitalizate. Răniții au fost transportați la spitalele din Capitală. Dintre persoanele rănite, 34 au fost transferate la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel și Elveția. În următoarele două luni, numărul persoanelor decedate a ajuns la 63, iar, în martie 2016, s-a mai înregistrat un deces, astfel că numărul persoanelor care şi-au piersut viaţa a ajuns la 64. 

În iulie 2017, Colectiv a mai făcut o victimă. Un supravieţuitor al incendiului din clubul bucureştean şi-a luat viaţa. "Este vorba de un băiat, ale cărui traume au continuat, aşa cum continuă în cazul tuturor victimelor din Colectiv - toţi cei care au fost în foc, dar şi părinţii lor - pentru care, din păcate, nu prea mai face nimeni nimic", a spus la acel moment Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Cercetări in rem după apariția filmului ascuns timp de 4 ani

Parchetul Militar anunţă că a început cercetările in rem în dosarul Colectiv, după apariţia imaginilor publicate de jurnaliştii de la Libertatea, unde se observă modul haotic în care au acţionat echipajele. Se fac cercetări inclusiv pentru profanare de cadavre, după ce un militar ar fi adresat cuvinte injurioase cu privire la o persoană decedată.

„A fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri referitor la împrejurările în care persoane având calitatea de militar în cadrul IGSU au reţinut şi ascuns pentru o lungă perioadă de timp (aproximativ 4 ani) mijloace de probă constând în înregistrări audio-video ori fotografii care surprindeau momentele ulterioare incendiului de la clubul Colectiv, din data de 30.10.2015”, spun procurorii militari.

Prin aceeaşi ordonanţă, procurorii spun că s-a dispus începerea urmăririi penale şi în ceea ce îl priveşte pe un militar care ar fi adresat cuvinte injurioase, probabil la adresa unei persoane care a murit în incendiul din club.

„S-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau de morminte pentru a fi efectuate cercetări referitoare la împrejurările în care, potrivit înregistrărilor audio-video apărute în spaţiul public, o persoană având calitatea de militar a adresat cuvinte injurioase posibil la adresa unor persoane decedate în incendiul de la clubul Colectiv”, se mai arată în documentul transmis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Procurorii de la Parchetul General au disjuns dosarul Colectiv şi au transmis către Parchetul Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit echipajele ISU atunci când au sosit la locul tragediei în 30 octombrie 2015.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competenţei de soluţionare vizează modul de intervenţie al primilor salvatori sosiţi la faţa locului - pompieri din cadrul ISU Bucureşti – Ilfov – în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor victimelor, precum şi aspecte privind asistenţa medicală acordată victimelor, mai arată procurorii.

Procurorii au avut imagini doar cu interiorul clubului Colectiv, după incendiul de acum patru ani, însă la ei nu a ajuns niciun cadru surprins de afară cu primele momente de după tragedie, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Procurorii Parchetului General instrumentează un dosar deschis ca urmare a plângerii părinţilor victimelor şi supravietuitorilor tragediei, care au acuzat autorităţile de neglijenţă şi ucidere din culpă.

Etichete
Comenteaza