7 ani de la tragedia de la COLECTIV: 65 de morți și 150 de răniți mutilați pe viață. "Au murit și speranțele"/ Întâlnire la Clopot în centrul Clujului

7 ani de la tragedia de la COLECTIV: 65 de morți și 150 de răniți mutilați pe viață. "Au murit și speranțele"/ Întâlnire la Clopot în centrul Clujului
| Foto: Andreea Alexandru/Mediafax

Trei ONG-uri anunţă, duminică, un marş cu portretele victimelor, de la Clubul Colectiv până la Parchetul General, considerând că dosarul în acest caz a fost instrumentat superficial.

”Şi anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieşim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv şi pentru #noi. Duminică, 30 octombrie 2022, de la ora 18:00 vom fi din nou #împreună în faţa clubului Colectiv iar apoi vom purta portretele victimelor până la Parchetul General pentru ca decidenţii din această instituţie să-şi amintească pentru ce vin la serviciu şi ce răspundere au pentru a se face dreptate”, anunţă Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy, potrivit News.ro.

65 de oameni au murit şi peste 150 au fost răniţi în urma incendiului din 30 octombrie 2015 - copii şi părinţi, fraţi şi surori, prieteni şi iubiţi.

”La 7 ani de atunci acest dosar este tergiversat la Parchetul General iar problema sistemului sanitar, a paturilor şi spitalelor pentru arşi, a infecţiilor nosocomiale este departe de a fi rezolvată şi încă este permisă funcţionarea spaţiilor publice fără asigurarea protecţiei împotriva incendiilor şi situaţiilor de urgenţă”, afirmă reprezentanţii Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy.

Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului care a stat o lună în comă și a avut doar 12% șanse de supraviețuire, a spus pentru HotNews.ro că ”suntem chiar mai jos decât atunci” și că societatea românească ”nu a înțeles mare lucru. Dacă a înțeles, nu i-a păsat suficient”.

”Am fost și suntem în aceeași fundătură a istoriei, a civilizației și a dezumanizării ca și atunci, în anul tragediei de la Colectiv. Ba chiar mai jos decât atunci. Pentru că au murit și speranțele deșarte din perioada 2015-2018, odată cu dezastrul autodistructiv al noii clase politice „reformiste” și cu distrugerea completă, sub ochii societății inerte, a sistemului de justiție, încheiată recent en fanfare de către sistemul mafiot care conduce și va conduce mult timp de acum înainte România. Nu cred că mai există viitor pentru nația asta a noastră lipsită de educație, de memorie, de simț etic, predispusă la un etern și dezgustător compromis în chestiuni care ar trebui să fie nenegociabile.”

Moment de reflecție la Clopot, în centrul Clujului

Clujenii au fost chemați în Piața Unirii, la Clopot, începând cu ora 18:00, să se alăture unui ”moment de reflecție” la 7 ani de la tragedia de la Colectiv.

”Azi incepand cu ora 18:00, mai multi oameni care refuza sa uite si sa accepte nedreptatea devenita o banalitate cotidiana, se vor opri la Clopot in centrul Clujului. Daca doriti sa va alaturati unui moment de reflectie, sunteti bineveniti. (...) Și anul acesta, ca în fiecare din ultimii 7, ieșim în stradă să cerem dreptate pentru #colectiv și pentru #noi”, au transmis organizatorii, Umbrela Anticorupție Cluj.

Pedepsele pentru Colectiv

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat, în 12 mai, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, în condiţiile în care condamnarea în primă instanţă a fost de 8 ani şi 6 luni de închisoare.

Patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au primit pedepse între şase ani şi 4 luni şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, aceasta fiind de altfel şi cea mai grea pedeapsă. De asemenea, instanţa a stabilit despăgubiri de milioane de euro.

Comenteaza