A cutreierat Europa cu autostopul şi România cu bicicleta, marţi porneşte în turul Africii pe motocicletă

A cutreierat Europa cu autostopul şi România cu bicicleta, marţi porneşte în turul Africii pe motocicletă
Şi-a luat permisul de conducere în decembrie, iar peste câteva zile porneşte într-un tur de un an şi jumătate al Africii. Este aventura la care s-a angajat un blogger clujean.

Şi-a luat permisul de conducere în decembrie, iar peste câteva zile porneşte într-un tur de un an şi jumătate al Africii. Poate suna nebuneşte, dar când cel care pleacă în Africa pe motocicletă a făcut deja turul României pe bicicletă şi a cutreierat Europa cu autostopul fără niciun ban, lucrurile capătă sens.

"Sunt conştient că şansele să mor acolo sunt mai mari decât să mă întorc", spune senin Darius Groza (27 ani), care şi-a gândit expediţia câteva luni, ca să-şi crească şansele să se întoarcă întreg acasă. Africa e cel mai periculos continent dintre toate pe care s-ar putea gândi să le viziteze, spune el. Şi-a făcut şi vaccinurile, nu mai puţin de şapte - împotriva febrei tifoide şi a febrei galbene, a meningococului şi a hepatitei A şi B. Cât priveşte malaria, tratamentul preventiv, adică o pastilă pe săptămână, e contraindicat, spune el.

"E mai bine să te îmbolnăveşti de malarie şi să o tratezi, decât să o previi, pentru că pastilele au efecte neuro foarte naşpa - duce la depresii cronice şi scade imunitatea".

Groza, cunoscut ca "Jeg" după numele blogului pe care scrie de şapte ani, se aşteaptă să lipsească din România un an şi jumătate, în orice caz cel puţin un an. "Nu voi porni la drum întins, vreau să vizitez Africa şi mi-am făcut un traseu prin care voi trece prin 30 de ţări - dacă nu vor apărea şi altele între timp".

Pleacă singur pe un continent periculos, doarme în cort, traversează deşerturi şi nu cunoaşte limbile. De ce ar face cineva asta? "Scopul e simplu", explică Groza: "Vreau să mă duc şi să vizitez cât pot, şi să văd dacă pot să nu mor, să mă şi întorc înapoi".

Aşa arată harta Africii de pe peretele din casa lui Darius Groza. Şi-a făcut temele: călătoria numără 30 de ţări, jumătate din continent. Vezi aici pagina de Facebook.


Poate ar fi o idee bună să aibă măcar un partener de drum. "Nu e aşa", spune el. "Mi-am dat seama că nu există nimeni cu care să pornesc la drum şi cu care să nu mi se strice total relaţia; emoţional vorbind, mă descurc mai bine singur".

Bagajul său încape pe motocicleta cu care va porni la drum. Cea mai mare parte a catrafuselor sale sunt piese de schimb în cazul în care i se defectează mijlocul de transport. Inclusiv două anvelope care tronează, legate cu cabluri elastice, peste calabalâc.

"Am în bagaje cam o jumătate de motocicletă, dacă se rupe ceva pot să repar. Dar în principiu dacă rămâi în drum cu probleme majore nu ai ce face decât să iei ce ai de valoare la tine, să porneşti spre următorul oraş şi să te întorci după motocicletă", spune "Jeg". Cât priveşte bugetul, acesta nu e mic - aproximativ 20.000 de euro din care 6.700 euro a costat motocicleta - dar e unul auster: şi-a bugetat câteva nopţi pe lună la hoteluri din capitalele Africii, mai mult pentru conexiunea la internet pe care o oferă, pentru că e hotărât să updateze blogul de câteva ori pe săptămână iar, de câteva ori pe lună, să publice şi materiale foto/video, care trebuie editate în prealabil. În ce priveşte mâncarea, nu-şi face griji, cel puţin aceasta spune el, şi şi-a luat măsuri de siguranţă. "Vreau să mănânc mâncare locală. Nu voi fi nicăieri zile întergi în pustietate, nu sunt prost să traversez Sahara de-a lungul, e nerealist. Voi avea provizii de apă şi batoane energizante", spune Groza.

Darius Groza e acum la a treia expediţie de acest gen după cutreierarea Europei cu autostopul şi a României cu bicicleta. În Europa a pornit doar cu un laptop de pe care să scrie pe blog, o cameră video, iar bani - echivalentul a 150 de euro, care au dispărut repede. A cântat pe London Bridge la ukulele, o chitară mai mică, pentru a obţine niscaiva lire: "Daţi-mi bani ca să mă opresc", aşa suna pancarta pe care şi-a pus-o lângă el, pe pod. Nici pentru expediţia sa călare pe triciclul Pegas nu a cheltuit bani din propriul buzunar.

Darius Groza a ajuns cunoscut de toată România atunci când l-a filmat pe preşedintele Traian Băsescu ieşind din hotelul în care era cazat, iar şeful Statului l-a gratulat cu "tu pari a fi un puiuţ de comunist". Videoclipul a făcut atunci înconjurul blogosferei şi a televiziunilor. E unul dintre primii bloggeri români: de mai bine de şapte ani, Groza publică pe blogul jeg.ro, anterior jeg.stuffo.info. Experienţa din blogosferă l-a ajutat să-şi şi găsească prima slujbă: e social media manager la o agenţie de publicitate din Cluj.

Etichete
Comenteaza