Zanzibar, vacanţa de vis în care te poţi infecta cu MALARIE de la o înţepătură de ţânţar / 11 cazuri în 3 luni. 4 în stare gravă

Zanzibar, vacanţa de vis în care te poţi infecta cu MALARIE de la o înţepătură de ţânţar / 11 cazuri în 3 luni. 4 în stare gravă

Mulţi turişti nu sunt informaţi cu privire la pericolele cu care s-ar putea confrunta odată ce călătoresc în ţări exotice. O banală muşcătură de ţânţar este modul în care te poţi infecta cu malarie. 

Înainte de o călătorie într-o destinație exotică este important să ne informăm despre pericole, atrag atenția medicii. În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie, iar 4 dintre cazuri sunt grave. Malaria a fosrt "importată" din Zanzibar, o destinaţie de vis tot mai preferată de români.  

"Pacienții cu forme grave de boală ar fi primit informații contradictorii de la agențiile de turism cu care au călătorit acolo, respectivele agenții spunându-le că nu au nevoie de profilaxie, lucru care este incorect o dată și, în al doilea rând, la întoarcerea în țară, în momentul în care a debutat simptomatologia de boală, prezentarea lor la medic a fost destul de tardivă, fapt care a agravat evoluția bolii la acești pacienți. (...)

Ne îngrijorează frecvența cu care au apărut aceste cazuri și toți în aceeași destinație (Zanzibar - n.red.) și fiecare dintre ei spunând că nu au avut habar de profilaxie, ceea ce este foarte grav", a declarat Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș, citat de digi24.ro

În acest context, Ministerul Sănătăţii a transmis, marţi, un apel către turiştii români care se deplasează în zone tropicale, să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. „În atenţia turiştilor români care se deplasează în zone tropicale. Ministerul Sănătăţii recomandă celor care intenţionează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei. În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie.

Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte patru cazuri în lunile noiembrie şi decembrie şi trei cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Patru cazuri de malarie severă au fost înregistrate în România, la români care au călătorit recent în Zanzibar. Unul dintre ei se află în stare gravă, internat la terapie intensivă, a anunțat managerul Spitalului Victor Babeș. Ministerul precizează că „malaria este o boală infecţioasă care se transmite prin înţepătura de ţânţar (specia Anopheles), iar profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari”.

Mai multe informaţii cu privire la malarie şi alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei pot fi găsite pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică: https://insp.gov.ro/download/malaria-recomandari-pentru-calatori/

Comenteaza