A luat foc “Pata Rât 2”. Incendiu la șantierul-fantomă din Iris

A luat foc “Pata Rât 2”. Incendiu la șantierul-fantomă din Iris
O clădire de pe șantierul ansamblului imobiliar Iris a luat foc duminică după-amiază, incendiul fiind semnalat autorităților de un grup de copii care se jucau prin partea locului.

Locuitorii din zonă au apelat de urgență serviciul 112. “Toată clădirea era în flăcări. Ardeau cartoane și cauciucuri”, spun martorii oculari. La fața locului au venit două mașini de pompieri și două echipaje de poliție, focul fiind stins în cele din urmă.

Clădirea dezafectată care a luat foc aparține de fosta fabrică de porțelan Iris, locație în care se construiește în acest moment un ansamblu imobiliar. Lângă aceasta se află depozitul de materiale de construcții pentru viitoarele blocuri, dar și diferite materiale depozitate în aer liber. Dacă pompierii nu izolau focarul, incendiul se putea propaga la nivelul întregului ansablu imobiliar. 

Proprietarii incintei, cei care ridică și blocurile de locuințe de aici, nu asigură paza și securitatea zonei, astfel că acest perimetru a devenit în ultima perioadă un imens depozit de deșeuri de plastic, cauciuc și mașini abandonate, un pericol permanent de incendiu și un veritabil focar de infecție, prin prezența oamenilor străzii și a câinilor comunitari, fapt semnalat în mod repetat de ZIUA de CLUJ. 

Citește și Vechea fabrică de porțelan, noua groapă de gunoi a Clujului

Garda Națională de Mediu și Primăria Cluj-Napoca au comunicat că, în urma unor acțiuni de control repetate, proprietarii terenului, societățile Geromed Delta și Fair Apartments, au fost sancționate cu amenzi de 8.500 de lei.

Primăria a dispus “efectuarea de lucrări de curăţenie şi întreţinere în perimetrul aferent imobilului şi curtea imobilului precum şi pe căile de acces, trotuare, alei, rigole, partea carosabilă din dreptul imobilului, amenajarea rampei de spălare (platformă betonată cu sistem de colectare a apei racordat la canalizare sau fosă septică și pompă de apă sub presiune) a autovehiculelor și utilajelor, conform planșei organizării de șantier, împrejmuirea corespunzătoare a organizării de șantier, colectarea selectivă a deșeurilor generate. 

Primele amenzi s-au aplicat pentru neamenajarea rampelor de spălare a autovehiculelor și utilajelor în organizările de șantier, iar la următorul control, pentru neasigurarea curățeniei în incinta șantierului și în apropierea acestuia, respectiv pentru murdărirea carosabilului.

Comenteaza